Sortilemn a finalizat un proiect de 7 mil. € pentru a face energie din lemne

Autor: Laurentiu Cotu 22.10.2012

Compania Sortilemn din Gherla, unul dintre cei mai importanţi furnizori locali ai grupului suedez IKEA, a finalizat un proiect de aproape 30 mil. lei (circa 6,9 mil. euro), din care peste 8,6 mil. lei (2,2 mil. euro) reprezintă finanţarea europeană, pentru construcţia unei centrale de cogenerare (care produce energie electrică şi termică - n. red.) pe biomasă.

Centrala pe biomasă va fi pusă în funcţiune până la finalul anului, în condiţiile în care în prezent se fac probele şi testele funcţionale. Aceasta va genera 1,4 MW electricitate şi 7 MW energie termică. Investiţia va duce la reducerea costurilor cu energia, susţinând până la circa 75% din consumul propriu de energie al Sortilemn. Totodată, această investiţie contribuie şi la reducerea emisiilor de gaze, conform reprezentanţilor companiei.

"Am finalizat implementarea proiectului centralei pe biomasă, în prezent au loc testele funcţionale, urmând ca până pe finalul anului centrala să înceapă să funcţioneze", a declarat pentru ZF Transilvania Michael Brandhuber, manager general al Sortilemn. Dincolo de centrala pe biomasă, planurile celor de la Sortilemn mai prevăd finalizarea în acest an a unei alte investiţii, în valoare totală de 9 mil. euro, în realizarea unei fabrici de umeraşe.

Proiectul, dezvoltat în parteneriat cu IKEA, prevede o in­vestiţie de 8 mil. euro în achiziţionarea de echipamente, restul banilor fiind cheltuiţi în construcţia fabricii pe o suprafaţă de 10.000 mp. IKEA participă cu 6 mil. euro la realizarea acestui proiect.

Pentru administrarea viitoarei fa­brici de umeraşe din Gherla a fost înfiinţată o nouă firmă, denu­mită C.H.I.P. Proiectul prevede şi angajarea a circa 200 de oameni până la finalul acestui an plus încă 100 de persoane până în 2015, con­form unor declaraţii anterioare ale com­paniei. În primul an de funcţionare Sortilemn estimează o cifră de afaceri de 10 mil. euro pen­tru fabrica de umeraşe, iar în anul 2015, când unitatea va fun­cţio­na la capacitate maximă, se vor produce anual 75 de mi­lioa­ne de umeraşe, iar vânzările generate se vor ridica la 17 mil. euro.

Mai mult, contractul cu IKEA a fost semnat pe o perioadă de 7 ani, astfel că până în anul 2020 toată producţia fabricii de umeraşe din Gherla va merge către concernul suedez. Pe de altă parte, anual, 50-60% din producţia totală de mobilier a Sortilemn merge către IKEA.

Produsele design IKEA fabricate de Sortilemn sunt comercializate atât pe pieţele din Europa (Suedia, Germania, Franţa sau Marea Britanie), cât şi în Arabia Saudită, Japonia, SUA şi Canada, precum şi în magazinul IKEA din Bucureşti. Compania produce fotolii, tabureţi, scaune şi mese de bucătărie, mese de cafea, elemente mulate pentru scaune de bucătărie sau scaune pentru spaţii publice.

Anul trecut compania a lansat pe piaţă 50 de produse noi, din care 10 au fost dezvoltate pentru IKEA. Pentru acest an, Sortilemn şi-a planificat să scoată pe piaţă alte 20 de noi produse, din care 10 vor fi fabricate exclusiv pentru concernul suedez IKEA (scaune pentru bucătărie, birouri sau boluri).

Circa 99% din vânzările Sortilemn se realizează pe piaţa externă, principalii clienţi ai companiei fiind pe lângă concernul suedez IKEA şi companiile Stokke, Holsag, Elano sau ForaForm. În primul semestru compania avea 28 de clienţi activi şi dezvolta 250 de produse.

Compania şi-a bugetat pentru acest an o creştere cu 10% a cifrei de afaceri, în comparaţie cu anul trecut. Sortilemn a încheiat anul 2011 cu afaceri totale de 30 mil. euro, mai mult cu circa 36% faţă de anul anterior. Compania avea în primul semestru 920 de oameni, însă până la finalul anului au fost prevăzute încă 230 de posturi noi.

Sortilemn a fost înfiinţată în anul 1961 cu principal domeniu de activitate producerea de placaje, furnire, PAL şi scaune. Sortilemn a fost privatizată în luna noiembrie 1999, în prezent acţionarul majoritar fiind omul de afaceri Michael Brandhuber cu o participaţie de 64%, 35% din acţiuni aparţinând lui Ghişa Ludovic, iar 1% din titluri foştilor sau actualilor colaboratori şi angajaţi ai companiei. Principalii producători locali de mobilă sunt Mobexpert, Elvila, Italsofa, Staer sau Alprom.