Publicaţiile din Brazilia renunţă la indexarea ştirilor lor pe serviciul Google News

Ziarul Financiar 22.10.2012

Potrivit Brazil's National Association of Newspapers (Asociaţia Naţională a Publicaţiilor din Brazilia, n.r.), toţi cei 154 de membri ai săi au urmat recomandarea de a bloca serviciul prin care motorul de căutare pe internet Google le agrega ştirile.

Reprezentanţii asociaţiei au spus că publicaţiile din Brazilia au renunţat la serviciul Google News, din cauză că Google a refuzat să plătească pentru conţinutul folosit.

Anterior, reprezentanţii Google declaraseră că, prin acest serviciu, traficul site-urilor publicaţiilor creşte.

Agregarea "ştirilor noastre pe Google News nu ne-a ajutat să ne creştem numărul de utilizatori, din contră", a declarat preşedintele asociaţiei, Carlos Fernando Lindenberg Neto.

"Prin oferirea primelor paragrafe ale ştirilor noastre pe internet, serviciul Google News reduce şansele ca internauţii să citească întregile ştiri pe site-urile noastre", a mai spus Carlos Fernando Lindenberg Neto.

Asociaţia a făcut un experiment cu Google, care a început în decembrie 2010. Astfel, asociaţia a permis Google News să preia primele paragrafe din ştirile site-urilor membre în asociaţie, în speranţa atragerii internauţilor pe paginile site-urilor respective. Însă experimentul a eşuat, potrivit asociaţiei.

Printre cele 154 de titluri din asociaţie, care au renunţat la serviciul Google News, se numără câteva dintre cele mai importante site-uri de ştiri din Brazilia, între care O Globo şi O Estado de Sao Paulo.

Într-o întâlnire recentă a American Press Association, organizată la Sao Paulo, reprezentanţii Google au subliniat ideea de a nu plăti pentru preluarea primelor paragrafe ale ştirilor de pe site-urile publicaţiilor.

"Serviciul Google News furnizează un miliard de click-uri site-urilor de ştiri din întreaga lume", a declarat Marcel Leonardi, director pentru politici publice la Google.

El a comparat solicitările Asociaţiei Publicaţiilor din Brazilia cu taxarea unui şofer de taxi pentru că transportă un turist la un anume restaurant pentru a lua masa.

Pe de altă parte, Asociaţia Publicaţiilor din Brazilia a spus că, în ciuda renunţării la serviciul Google News, multe dintre site-urile publicaţiilor membre ale asociaţiei continuă să fie indexate pe Google.

Astfel, utilizatorii de internet care folosesc Google - dar nu şi serviciul Google News - vor putea să găsească conţinut de pe site-urile acestor publicaţii, folosind motorul de căutare.

Pe de altă parte, Google este în centrul unei dispute de acelaşi tip în Franţa.

Compania Google a ameninţat, într-o adresă transmisă recent Guvernului francez, că nu va mai indexa site-urile de presă din Franţa, dacă va fi obligată să plătească o taxă dorită de publisherii francezi şi cu care este de acord şi ministrul Culturii din Franţa, după cum a informat AFP în 18 octombrie.

De cealaltă parte, ministrul francez al Culturii, Aurélie Filippetti, a declarat, referindu-se la faptul că Google a transmis că nu va mai indexa site-urile de presă din Franţa dacă i se va impune o taxă dorită de publisherii francezi, că proferarea de ameninţări nu reprezintă o metodă corectă de a discuta.

Google, proprietarul celui mai popular motor de căutare pe internet, are sediul central în Silicon Valley şi birouri în America de Nord, America de Sud, Europa şi Asia.

Compania Google deţine şi cel mai popular site de conţinut video din lume, YouTube.