Petrom şi Exxon încearcă să-şi umple „butelia“ cu gaze din Marea Neagră printr-o achiziţie de 79 mil. dolari

Autori: Marius Oncu , Andrei Chirileasa 21.10.2012

La jumătate de an după ce au anunţat cea mai mare descoperire de gaze naturale în Marea Neagră, Petrom şi Exxon au cumpărat de la grupul canadian Sterling un perimetru învecinat, printr-o tranzacţie a cărei valoare iniţială este de 29,5 milioane de dolari, dar care ar putea ajunge la 79 de milioane de dolari, în funcţie de câte gaze vor găsi aici.

Compania Sterling Resources a semnat un acord cu ExxonMobil Exploration and Production Romania şi OMV Petrom pentru vânzarea unui segment al perimetrului petrolifer 15 Midia din Marea Neagră, la un preţ între 29,5 milioane dolari şi 79 milioane dolari, în funcţie de înde­pli­ni­rea unor condiţii, potrivit unui raport emis vineri de compania canadiană.

OMV Petrom şi Exxon nu au anunţat nimic vineri.

Sterling deţine 65% din consorţiul care operează blocul 15 Midia. Porţiunea de perimetru vândută are o suprafaţă de 125.000 de acri (46.539 hectare) şi se învecinează cu blocul Neptun al Exxon şi OMV Petrom, unde cele două companii au descoperit recent un zăcământ de gaze de circa 42 de miliarde până la 84 miliarde de metri cubi de gaz, a cărui valoare s-ar putea cifra la 17 miliarde de euro. Zăcă­mântul ar putea acoperi consumul de gaze al României pentru şase ani.

Mariana Gheorghe, directorul general al OMV Petrom, declara recent la emisiunea "După 20 de ani" difuzată de Pro TV că dacă zăcământul de gaze descoperit de OMV Petrom în Marea Neagră se va dovedi rentabil pentru a fi exploatat România ar putea deveni independentă din perspectiva necesarului de gaze na­tu­rale, înlocuind "im­por­tu­rile de la ruşi". Ea a mai spus că un alt be­neficiu al exploatării res­pec­tivului zăcă­mânt ar fi redu­cerea fac­turii la gaze pentru consu­ma­torii din Ro­mânia. Totuşi, ex­ploatarea co­mer­cială a respec­ti­vului zăcământ ar pu­tea începe abia spre sfâr­şitul dece­niului.

Canadienii nu au precizat dacă au desco­perit sau nu gaze naturale în acel perimetru şi care ar fi resursele estimate, însă au prezentat pe site-ul lor o situaţie a celor­lalte explorări pe care ei le derulează în perimetrele pe care le deţin în Marea Neagră.

Astfel, Sterling a derulat deja foraje în trei zone din perimetrele Midia şi Luceafărul, unde a descoperit rezerve de gaze estimate între 5 şi 10 miliarde de metri cubi. De asemenea, Sterling mai estimează că în perimetrul Midia s-ar găsi resurse de gaze naturale cu­prin­se între 16,9 şi 54,8 miliarde de metri cubi, potrivit informaţiilor publi­ca­te vi­neri. Cele mai mari resurse de gaze ar fi în subperimetrele Nadia şi Bianca, Ioa­na, aflate chiar lângă bucata vândută către Petrom şi Exxon.

Partenerul Sterling în consorţiu, Petro Ventures Europe BV, cu o partici­pa­ţie de 20%, ia parte de asemenea la tranzacţia cu Exxon şi OMV Petrom.

Sterling va primi de la Exxon şi OMV Petrom 29,5 milioane de dolari la finalizarea tranzacţiei, încă 29,5 milioane de dolari la îndeplinirea unor condiţii legate de o descoperire de hidrocarburi în porţiunea de perimetru tranzacţionată şi o altă sumă, de 19,5 milioane de dolari, la începerea producţiei comerciale.

Finalizarea acordului depinde de aprobări din partea autorităţilor.

În afară de Midia, Sterling mai deţine trei perimetre în Marea Neagră: Luceafărul, Pelican şi Muridava.

În 2007, Sterling a primit de la Agenţia Naţională pentru Resurse Mine­rale (ANRM) licenţă de exploa­tare a resurselor de petrol şi gaze din perimetrele Midia şi Pelican, după ce anterior deţinuse licenţă de explorare. Actul a fost ratificat în noiembrie 2008 de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, care a fost atacat pe această temă de succesorul său Emil Boc. O parte din perimetrele câştigate se suprapun cu suprafaţa de platou continental câştigată de România la Haga în 2009.