Medsana speră să-şi reia creşterea în 2013, după ce anul acesta stagnează

Autor: Ioana David 21.10.2012

Operatorul de servicii medicale private Medsana a înregistrat în primele nouă luni ale acestui an o cifră de afaceri de aproximativ 16 mil. lei (3,6 mil. euro), nivel similar cu cel din aceeaşi perioadă a anului 2012.

"Având în vedere contextul economic actual în care puterea de cumpărare a populaţiei este în continuare în scădere, privim acest rezultat în sens pozitiv (...)", a spus Vassilis Chaniotis, director general al Centrului Medical Medsana.

Medsana este filiala Athens Medical Center (care operează mai multe clinici în Grecia) şi Asklepios Cliniken (cu sediul în Germania), iar prima clinică sub acest nume a fost deschisă în 1996. În prezent, Medsana operează trei clinici medicale, două în Bucureşti şi una în Ploieşti.

"Dacă am compara cu bugetul iniţial, rezultatul înregistrat nu este în linie cu ceea ce estimam. Analizând indicatorii macroeconomici, pe par­cursul anului 2012 am ajustat această prognoză astfel că la finalul anului vom atinge o cifră de afaceri similară cu cea înregistrată la finalul anului 2011", a mai spus şeful Medsana. Vassilis Chaniotis mai spune că obiectivul principal al companiei este de a-şi păstra stabilitatea financiară şi că există încă de anul trecut un buget preliminar pentru 2013 care este în curs de revizuire. "În ciuda faptului că previziunile de creştere a pieţei serviciilor medicale nu sunt la fel de optimiste ca până acum, noi am prevăzut pentru anul 2013 o creştere a cifrei de afaceri Medsana cu 15%, creştere bazată pe noi investiţii pe care intenţionăm să le facem. Menţionez faptul că am realizat această proiecţie bugetară neluând în calcul efectele generate de reforma în sănătate (un proiect de lege este în dezbatere publică - n.red.)", a mai spus Chaniotis.

Medsana se numără printre operatorii de servicii medicale private care au adoptat o atitudine prudentă în ultimii ani, în condiţiile în care marii jucători au preferat să se extindă agresiv. În trecut, Medsana avea planuri şi pentru un spital privat, proiect amânat până în momentul în care va exista o creştere economică constantă.

Medsana este un operator de talie medie în piaţa de jumătate de miliard de euro a serviciilor medicale private, în care cele mai mari rulaje sunt făcute de MedLife, Medicover, Regina Maria, Sanador, Gral.

"La nivel de piaţă a serviciilor medicale private, am văzut o stabilizare în anul 2012 - indicii de creştere sunt mult mai scăzuţi faţă de anii anteriori (probabil 5 - 10% creştere la sfârşitul anului la nivelul întregii pieţe), investiţiile operatorilor nu au avut acelaşi avânt ca în anul 2011. Pe de altă parte, se lucrează intens la reforma sistemului medical românesc, care va aduce, sperăm, beneficii şi pentru operatorii privaţi, însă datorită presiunii politice şi implicaţiilor sociale pe care le presupune o astfel de reformă rezultatele se vor vedea abia la finalul anului următor", a mai spus şeful Medsana.