Ce spune Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea şi reprezentantul Franklin Templeton

Autor: Roxana Pricop 18.10.2012

"Nu există niciun dubiu că suntem şi că vom fi în continuare administratori ai fondului, numirea noastră şi actul constitutiv au fost reaprobate şi reconfirmate în patru AGA ulteriorare cu o majoritate ridicată de voturi. Decizia Curţii de Apel nu schimbă cu nimic situaţia, ci doar anulează o serie de decizii luate de acţionari în septembrie 2010. Singurul caz în care se poate întâmpla ca noi să nu mai fim administratori este ca peste doi ani acţionarii să decidă să nu prelungească mandatul.

Versiunea Actului Constitutiv la care face referire decizia Curţii de Apel nu este cea în vigoare în prezent. Noi versiuni ale Actului Constitutiv au fost aprobate de către acţionarii Fondului cu o vastă majoritate în cadrul AGA din 29 noiembrie 2010, 23 noiembrie 2011 şi 4 aprilie 2012. Noile hotărâri din cadrul AGA din 25 aprilie 2012 au reiterat în mod expres aprobarea acţionarilor pentru toate capetele de cerere referitoare la hotărârile ce fac obiectul acestei decizii a instanţei: acestea au fost propuse de către un acţionar şi aprobate de acţionari cu o majoritate de peste 96%.

În AGA din 6 septembrie a avut loc aprobarea formală a momentului în care contractul de administrare a intrat în vigoare, astfel că nu se pune întrebarea dacă contractul este sau nu valid. În septembrie 2010, acţionarii au decis când anume să înceapă contractul de administrare, mai exact să înceapă odată cu modificarea actului constitutiv. Contractul a fost aprobat în AGA din februarie 2010, iar decizia din această AGA nu a fost niciodată contestată.

Actul Constitutiv în vigoare este cel aprobat de acţionari pe 4 aprilie 2012 şi confirmat de CNVM pe 20 aprilie 2012.

Ceea ce mă îngrijorează cu adevărat este impactul acestei decizii asupra României, a pieţei de capital din România şi asupra eforturilor pe care le-am depus pentru a atrage investitori străini. Am atras investiţii mai mari de 700 milioane de euro în Fond în ultimii doi ani şi ne simţim responsabili pentru aceşti bani şi pentru toţi acţionarii. De aceea vom face tot posibilul pentru a clarifica situaţia şi pentru a readuce încrederea în România.

Care sunt beneficiile pe care le obţine acest acţionar din demersurile pe care le face este o întrebare pe care toată lumea o are în minte. Joi, 11 octombrie, preţul acţiunilor a scăzut cu 3% şi este evident că nu este un beneficiu pentru acţionari.

Cea mai mare îngrijorare a mea este impactul pe care această decizie îl va avea asupra viitorului pieţei de capital, pentru că fondul depinde de piaţa locală. Nu vom avea niciodată un succes real cu fondul dacă piaţa locală de capital nu funcţionează. Pe de altă parte, acţionarii vor să aibă profituri, iar dacă noi suntem blocaţi în administrare de decizii judecătoreşti, acţionarii vor pune presiune să reducem semnificativ dimensiunea Fondului. Multe din deciziile noastre, care ar putea avea un impact benefic asupra Fondului şi acţiunilor, sunt fie blocate în instanţă, fie la CNVM.

Aşteptăm publicarea motivaţiei Curţii de Apel la decizia luată. În funcţie de cum anume va motiva Curtea decizia, luăm în calcul să exercităm o cale extraordinară de atac. Avem un plan de acţiune pentru fiecare din rezultatul posibil al motivaţiei Curţii.

Suntem îngrijoraţi pentru că aceste litigii ne fac să pierdem timp important în care noi ar trebui să ne ocupăm de administrarea fondului şi de investiţii. Am devenit specialist în drept după ce s-a întâmplat, lucru pe care chiar nu mi l-am dorit."