Fondul de investiţii Carlson Ventures a tranferat acţiunile Oltchim către o altă firmă din Cipru

Autor: Monica Juganaru 16.10.2012

Fondul de investiţii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, care deţinea prin firma Nachbar Services din Cipru un pachet de 14,02% din acţiunile Oltchim Râmnicu Vâlcea, a transferat titlurile către o altă firmă înregistrată în Cipru, Polyolt Holding Limited.



Transferul celor 48,13 milioane de acţiuni Oltchim a fost realizat în urma unei majorări de capital la Polyolt Holding Limited, la care firma Nachbar Services a participat cu aport în natură.

Combinatul chimic din Râmnicu Vâlcea este controlat de Ministerul Economiei, care deţine 54,8% din acţiuni, iar în acţionariat se mai regăseşte compania PCC SE, înregistrată în Germania, cu un pachet de 18,32% din capital.

Încercarea de privatizare a Oltchim a eşuat la începutul lunii octombrie, întrucât Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului de acţiuni deţinut de stat, nu a adus dovezi că deţine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat să o plătească pentru titluri.

Până la viitoarea tentativă de privatizare, Guvernul a cerut Comisiei Europene avizul pentru ca la Oltchim să fie acordat un împrumut până în 10 milioane euro şi aşteaptă răspunsul executivului comunitar într-un interval de 30 zile.

Acţiunile Oltchim au închis sesiunea de tranzacţionare de marţi la un preţ de 0,6175 lei, cu 2,92% peste referinţă. La această cotaţie, capitalizarea combinatului este de 205,92 milioane lei (45 milioane euro).