A doua confruntare publică dintre Obama şi Romney pentru preşedinţia SUA se anunţă dură. O armă a republicanilor ar putea fi acuzaţiile de minciună

Autor: Ioana Nita 16.10.2012

A doua confruntare publică dintre Obama şi Romney pentru preşedinţia SUA se anunţă dură. O armă a republicanilor ar putea fi acuzaţiile de minciună

Pentru Barack Obama cea de-a doua confruntare televizată cu Mitt Romney va fi şansa de a răzbuna terenul pierdut în ultimele două săptămâni în beneficiul contracandidatului său, consi­derat de cei mai mulţi alegători câştigătorul ultimei încleştări.

Pentru a câştiga sprijinul populaţiei, actualul preşedinte va trebui să-l înfrângă pe Romney pe frontul planurilor concrete privind problemele economiei americane, printre care figurează şomajul şi datoriile ridicate, şi pe cele ale politicii externe. Dar o anchetă pri­vind atacul terorist asupra consulatului american din Libia din septem­brie ar putea lovi dur în credibilitatea ad­mi­­nistraţiei lui Obama.

Un senator repu­blican a acuzat mai mulţi oficiali din admi­nistraţia lui Obama că au ascuns voit detalii legate de atacul de pe 11 septembrie, în care a fost ucis un ambasador american, pentru ca alegătorii să nu-şi pună întrebări despre modul în care preşedintele gestionează "războiul asupra terorii" dus de SUA, scrie The Washington Post.

Senatorul Lindsey Graham crede că administraţia a ştiut la foarte scurt timp de la atac că acţiunea a fost una plănuită şi n-a avut legături cu protestele antiamericane care încingeau în acea perioadă spiritele în Orientul Mijlociu. Casa Albă a sugerat exact contrariul pentru ca votanţii să nu-şi închipuie că al-Qaida a revenit în Libia şi a rămas o ameninţare.

O anchetă a Congresului a stabilit că în noaptea atacului în faţa consulatului nu pro­testa nimeni, agitaţia apărând după acesta, notează CNBC. De asemenea, se pare că cu o lună înaintea atacului un responsabil cu securitatea a cerut Departamentului de Stat să întărească siguranţa consulatului, dar nimeni nu a făcut nimic în acest sens. Criticii spun că întărirea securităţii a fost refuzată pentru a se face economii.

Oficialii lui Obama au sugerat că lovitura în care au pierit ambasadorul Christopher Stevens şi alţi americani a fost un act spontan de violenţă ca reacţie la un film care-i înfăţişează pe musulmani într-o imagine negativă. Romney a etichetat evenimentele ca un exemplu al slăbiciunilor din politicile externe ale lui Obama.

"Auzim acum că oamenii de la consulat au sunat imediat alarma şi au telefonat la ambasada din Tripoli, la oficiali din Wa­shing­ton şi că reacţia rapidă a americanilor a ajutat la loca­lizarea rapidă a unei a doua baze la puţin mai mult de o milă depărtare. Îmi este greu să cred că Obama nu ştia ce se întâmplă. El va răs­punde pentru aceasta", a spus repu­bli­canul Larry Ku­dlow.

Departamentul de Stat susţine acum că niciodată nu a stabilit că atacul a fost unul spontan.

Mult teren de recuperat pentru Obama

După slaba performanţă a lui Obama din prima confruntare de acum două săptămâni şi ascensiunea în sondaje a lui Romney, votanţii se aşteaptă ca încleştarea de astăzi de la Universitatea Hofstra să fie mult mai aprinsă.

Echipa preşedintelui democrat a fost încurajată de performanţa coechipierului lui Obama, vicepreşedintele Joe Biden, în dezba­terea de săptămâna trecută cu Paul Ryan, cel nominalizat de republicani pentru funcţia de vicepreşedinte. Deoarece Romney câştigă teren în sondajele naţionale cu doar trei săptămâni înainte de alegerile de pe 6 noimebrie, Obama speră să convingă cât mai mulţi votanţi în dezbaterea de astăzi.

Cel mai probabil, Obama se va axa pe planurile sale economice, care privesc scutiri de impozite pentru clasa de mijloc şi majorarea taxelor pentru cei bogaţi.

În schimb, Romney susţine reducerea impozitelor pentru toţi, măsură despre care Obama spune că n-ar face decât să acutizeze problema datoriilor statului.

Chiar dacă luna trecută rata şomajului din SUA a scăzut sub 8% pentru prima oară de la venirea lui Obama la Casa Albă, în ianuarie 2009, Romney conduce acum cu 42,5% în sondajele care se referă la cine ar fi mai bun la crearea de noi locuri de muncă, procentul pentru Obama fiind de 39,2%. Pe 30 septembrie, înainte de prima confruntare, Obama avea un avantaj de 6 puncte pro­cen­tuale în faţa adversarului său la acest aspect.

Agenda neclară, un minus pe care Obama va trebui să-l acopere

Unul dintre punctele slabe ale mesajului electoral al lui Obama este neclararitatea agendei sale pentru cel de-al doilea mandat.

De-a lungul campaniei preşedintele a fost destul de vag cu privire la acest aspect, preferând să îl critice pe Romney şi să aducă în prim-plan realizările din primul mandat.

"Obama nu îşi poate permite să aibă din nou o prestaţie proastă la cea de-a doua confruntare pentru că nu va avea timp să recupereze", a spus Bruce Buchanan, politolog la Universitatea din Texas.

Viitoarele dezbateri pot influenţa rezultatul cursei electorale, dar cel mai mare impact l-a avut probabil prima confruntare dintre cei doi. Pe ultima sută de metri, ambele campanii se concentrează pe identificarea susţinătorilor şi pe câştigarea voturilor celor indecişi.

Astfel, cel mai recent sondaj al Reu­ters/Ipsos arată că diferenţa dintre cei doi candidaţi la preşedinţie în preferinţele alegătorilor este de doar 1 punct procentual, scrie Thomson Reuters.

Ultima confruntare publică dintre Obama şi Romney va fi luni în Florida.