Americanii de la JP Morgan se aşteaptă ca BNR să ridice dobânda până la cel puţin 5,75% anul viitor

Autor: Claudia Medrega 15.10.2012

ANALIŞTII de la Londra ai gigantului american JP Morgan estimează că BNR va trece la majorarea dobânzii de politică monetară în primul trimestru din 2013, prima creştere, până la 5,5%, urmând să fie operată în luna februarie ca măsură de cotracarare a răbufnirii inflaţiei.

"Vedem o întărire a politicii monetare corelată, în principal, cu necesitatea de a controla evoluţia monedei naţionale în contextul creşterii inflaţiei. Este foarte greu de prezis atât calendarul, cât şi amploarea oricăror majorări ale dobânzii-cheie. În funcţie de presiunile asupra leului, nu putem exclude o majorare a dobânzii cu mai mult de 50 de puncte de bază pe parcursul anului 2013", se arată într-o analiză a JP Morgan.

Creşterea preţurilor la alimente a determinat o răbufnire a inflaţiei în luna septembrie, rata anuală sărind la 5,3%, peste estimările celor mai mulţi analişti.

Ascensiunea preţurilor de consum a venit după ce în perioada noiembrie 2011 - iunie 2012 inflaţia a atins în România minim după minim, coborând sub 2%. Iar scăderea inflaţiei a permis BNR să opereze patru reduceri succesive ale dobânzii de politică monetară, până la 5,25%.

Banca centrală a început încă din toamna anului 2011 aplicarea unui adevărat program de încurajare a creditului în monedă naţională. Pe lângă diminuarea dobânzii-cheie, BNR a optat pentru introducerea injecţiilor săptămânale de lichiditate prin operaţiuni repo şi acoperirea integrală a solicitărilor primite de la bănci.

Totodată, banca centrală a introdus măsuri administrative de descurajare a creditului în valută.

Însă, doar în ultimele luni creditarea în lei a devenit mai dinamică decât cea în valută, semnalele de revigorare rămânând destul de slabe.

În plus, şi redresarea economiei este firavă.

Iar o majorare a dobânzii-cheie ar putea determina băncile comerciale să majoreze costul creditelor în lei, cu impact nefavorabil asupra evoluţiei creditării şi economiei.

Potrivit celor mai recente date publicate de BNR, creditul în lei a urcat la sfârşitul lui august la circa 83,6 miliarde de lei, avansul faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut fiind de 4,3%.

Faţă de luna iulie, creditul în lei a crescut cu 0,4% datorită activităţii mai intense pe segmentul persoanelor fizice.

Volumul finanţărilor în valută a scăzut însă pentru a treia lună consecutiv, până la echivalentul a 32,4 miliarde de euro.

Cei mai mulţi analiştii cred că BNR nu va majora dobânda-cheie în acest an, având în vedere că ascensiunea inflaţiei este determinată de şocuri pe partea de ofertă, adică din afara sferei de influenţă a băncii centrale.

Însă este posibil să vedem întărirea controlului asupra lichidităţii din piaţa monetară, cu impact asupra creşterii dobânzilor din piaţa monetară şi a randamentelor la titlurile de stat. De asemenea, pentru 2013 s-au adunat deja mai multe comentarii care indică aşteptări de creştere a dobânzii-cheie, inclusiv din partea BCR.

Banca centrală ar putea creşte dobânda dacă s-ar materializa efectele de runda a doua ale şocurilor de ofertă, iar aşteptările inflaţioniste ar creşte în mod semnificativ, mai cred analiştii.

De ce ar majora BNR dobânda-cheie în 2013?

În ciuda perspectivelor sumbre privind creşterea economică, JP Morgan vede cel puţin doi factori care ar putea determina BNR să reacţioneze prin întărirea politicii monetare.

În primul rând, există o presiune constantă de depreciere a leului, iar BNR va fi nevoită să intervină mai puţin pe piaţă în următorii doi ani pentru a apăra moneda naţională din cauza sumelor mari pe care trebuie să le ramburseze din rezerva valutară, către FMI, care totalizează aproximativ 12 mld. euro până la sfârşitul anului 2014.

Inflaţia este influenţată de cursul de schimb, preţurile urcând atunci când leul se depreciază. Analiştii JP Morgan estimează un curs de 5 lei/euro la sfârşitul anului 2013 şi în 2014. Inflaţia ar urma să depăşească în câteva luni din 2013 nivelul de 7%, pentru ca la sfârşitul anului să ajungă la 5,1%, estimează JP Morgan.

Rezerva valutară a BNR este principalul scut de protecţie pentru leu în faţa tensiunilor externe şi interne.

JP Morgan aminteşte că începând cu anul 2008, BNR a vândut, în medie, 3,5 mld. euro pe an pentru a proteja moneda naţională şi dacă va continua să facă acest lucru scăderea rezervelor valutare ar fi dramatică. La sfârşitul lunii sepriembrie rezerva valutară totaliza 32,4 mld. euro.

FMI a transmis deja BNR un semnal de descurajare a intervenţiilor valutare pentru sprijinirea leului. Fondul a recomandat băncii centrale ca intervenţiile în vederea susţinerii leului să fie limitate la atenuarea volatilităţii cursului de schimb.

În al doilea rând, nu este uşor pentru banca centrală să nu reacţioneze atunci când inflaţia este în ascensiune sau rămâne cu mult peste ţintă, mai susţin analiştii de la Londra ai JP Morgan.

Un al treilea factor adus în discuţie de JP Morgan este un nou acord cu FMI/UE.

"România ar putea să negocieze un nou acord la începutul anului 2013, iar FMI a fost destul de explicit în ultimul an cu privire la necesitatea întăririi politicii monetare. Cu o inflaţie în creştere, un volum mare al rambursărilor şi o slăbire probabilă a leului, credem că presiunile FMI asupra BNR să reacţioneze se vor amplifica. Odată cu încheierea unui nou acord, BNR ar putea să fie nevoită să întărească condiţiile monetare.