Billboard schimbă criterile de realizare a Top 100 Hot Singles

Autor: Alina Dan - Mediafax 12.10.2012

Iniţiativa vine după ce Billboard a decis, la începutul acestui an, să includă şi piaţa digitală - care înregistrează o creştere spectaculoasă - în întocmirea Top 100 Hot Singles, clasamentul săptămânal al celor mai bine vândute titluri muzicale din toate genurile.

În schimb, reprezentanţii Billboard au subliniat într-o declaraţie că au lansat un nou top pentru piesele R&B, care va folosi aceeaşi formulă hibridă de selecţie şi va separa piesele R&B de cele rap sau hip-hop.

Pentru întocmirea topurilor săptămânale, Billboard se foloseşte de datele oferite de compania Nielsen SoundScan.

Noul sistem pe care americanii de la Billboard vor să îl implementeze reflectă o abordare incluzivă a celor mai populare titluri muzicale din Statele Unite.

În trecut, topurile pentru stilurile latino, R&B şi country erau întocmite în principal pe baza numărului difuzărilor la posturile de radio axate exclusiv pe genul muzical respectiv.

Începând de joi, însă, datele furnizate de aceste posturi de radio vor fi combinate cu cele primite de la peste 1.200 de posturi de radio din Statele Unite, iar, în urma unei formule de calcul stabilite, vor fi determinate piesele care vor intra în Top 100 Hot Singles.

"Cu download-ul digital care a atins o cotă record şi cu serviciile de difuzare gratuită de muzică pe internet, cum ar fi Spotify, Muve, Slacker, Rhapsody, Rdio, MOG, Sony Music Unlimited şi Xbox Music, care sunt în continuă creştere, impactul muzicii digitale nu poate fi neglijat nici în realizarea unor astfel de topuri", este de părere Jim Donio, preşedinte al Casei Naţionale de Discuri din SUA (NARM).

Billboard Hot 100 reprezintă topul oficial al industriei muzicale din SUA, prezentat de revista de specialitate Billboard.

În 2012, formaţia britanică The Beatles avea cele mai multe hituri clasate pe locul 1, cu un total de 20, fiind urmată de cântăreţii americani Mariah Carey (18), Elvis Presley (17), Michael Jackson (13), Madonna (12), The Supremes (12) şi Whitney Houston (11).

Primul cântec clasat pe locul 1 în Billboard Hot 100 a fost "I'll Never Smile Again", al lui Tommy Dorsey (1940). "Poor Little Fool" (1958), al lui Ricky Nelson, a fost primul şlagăr din era rock.