Şeful Bamesa Oţel, un business de 110 mil. euro: Am făcut pasul în România pentru a livra pentru Dacia. În aprilie am semnat şi cu Ford

Autor: Adrian Cojocar 10.10.2012

Bamesa Oţel din Topoloveni, un joint-venture înfiinţat în 2005 de spaniolii de la Bamesa şi ArcelorMittal pentru a deservi Dacia Renault, mizează în acest an pe o cifră de afaceri de 110 mil. euro după ce din aprilie a devenit furnizor de produse din oţel de înaltă calitate pentru Ford Craiova, după mai bine de patru ani de aşteptare, timp în care americanii au tot amânat începerea producţiei. Anul trecut compania a ajuns la afaceri de 98 mil. euro.

Bamesa Oţel deţine o fabrică la Topoloveni, situată strategic la 25 km de uzina Dacia, şi la sfârşitul acestui an va da în folosinţă un depozit de aprovizioanare situat în Craiova pentru a deservi producţia modelului B-Max al Ford.

60% din afaceri sunt generate de Dacia

"Bamesa a făcut pasul în România pentru a livra pentru Dacia. La acel moment întreaga producţie a companiei era îndreptată spre fabrica din Mioveni. În prezent circa 60% din afacerile companiei sunt generate de Dacia. În aprilie am semnat cu Ford şi am hotărât să construim un depozit la Craiova care va deveni funcţional la finele acestui an pentru că cei de la Ford sunt speriaţi de infrastructura din România", a declarat Gabriel Gahete, directorul general al Bamesa Oţel. El spune că firma pe care o conduce nu are concurenţi pe piaţa din România pentru serviciile pe care le oferă.

Grupul Bamesa este structurat în centre de servicii specializate în furnizarea de produse siderurgice laminate, în special pentru sectorul auto şi aparate de uz casnic. La nivel regional Bamesa nu mai deţine capacităţi de producţie decât în Turcia unde este furnizor pentru modelele Renault Clio şi Renault Megan.

La fabrica din Topoloveni Bamesa utilizează linii de presă pentru decuparea tablei, tăiere longitudinală, tăiere în bucăţi trapezoidale de o anumită lungime a bumbilor de oţel cu care se aprovizionează. Recent Bamesa Oţel a decis să extindă capacitatea de producţie a fabricii din Topoloveni de la 250.000 de tone la circa 300.000 de tone pe an în vederea acoperirii cererii din partea fabricii Ford de la Craiova şi a altor companii din sectorul industrial.

Investiţia în extindere se ridică la 66,8 mil. lei (14,6 mil. euro), sumă din care circa 20 mil. lei reprezintă finanţare nerambursabilă şi care va fi finalizată în primăvara anului viitor. După finalizarea investiţiei capacitatea de producţie de tablă tăiată transversal va urca cu 35.000 de tone/an şi se va crea o capacitate de 20.000 de tone/an pentru produse ştanţate din tablă.

Oţelul vine din Turcia

"De la venirea în România Bamesa a investit pe plan local 50 milioane de euro luând în calcul şi investiţia pe care o avem în desfăşurare. Nu ne aprovizionăm cu oţel de la Galaţi (cel mai mare producător de oţel din România deţinut de ArcelorMittal - n.red.) pentru că avem nevoie de un oţel de calitate superioară care nu se fabrică în România. Cea mai mare parte provine din Turcia, în special de la ArcelorMittal", mai spune Gahete.

Compania exportă circa 10.000 de tone în Ungaria şi conducerea societăţii spune că se află în negocieri pentru livrarea unei cantităţi de circa 20.000 de tone în Germania şi doreşte în viitorul apropiat să atace şi piaţa din Bulgaria.

"Prin această investiţie vrem să creştem competitivitatea companiei în regiune şi să ne consolidăm poziţia pe piaţă. Pentru acest an estimăm un profit de 5,5 milioane de euro. Profitabilitatea este crescută pentru că avem costuri mici cu salariaţii şi ne bazăm foarte mult pe echipamente mecanizate. Anul viitor mizăm pe o evoluţie pozitivă deşi semnalele din acest moment nu sunt încurajatoare. Dacă nu va creşte industria nu vom creşte nici noi însă. Este adevărat că preţurile la oţel au scăzut şi sunt prognozate să scadă în continuare, dar acest lucru nu ne afectează pentru că noi ne bazăm în primul rând pe marjele din vânzări", a precizat Adriana Marin, directorul financiar al Bamesa Oţel.

După investiţia în extinderea fabricii compania va avea peste 100 de salariaţi, respectiv cu 20% mai mult decât în prezent şi în termen de cinci ani de la finalizarea investiţiei mizează pe creşterea cu 45% a afacerilor.

În total grupul Bamesa deţine la nivel internaţional 13 centre de servicii pentru oţel şi cinci depozite şi a avut în 2011 o cifră de afaceri de 1,6 miliarde de dolari.