Tecar, afaceri de 38 mil. euro cu fabrica de hârtie din Alba

Autor: Laurentiu Cotu 10.10.2012

Producătorul de articole din hârtie Pehart Tec din Petreşti, judeţul Alba, controlat de omul de afaceri Ioan Tecar, a realizat în primele 9 luni o cifră de afaceri de 37,7 mil. euro, în creştere cu 5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Afacerile companiei au fost susţinute atât de creşterea vânzărilor pentru marca proprie Pufina şi de dezvoltarea colaborării cu lanţurile de magazine Lidl, Auchan, Profi, Metro şi Cora, precum şi de consolidarea poziţiei companiei pe piaţa externă.

Luând în considerare rezultatele obţinute în intervalul ianuarie-septembrie 2012, conducerea companiei mizează pentru acest an pe afaceri totale de 50,5 mil. euro. În 2011, afacerile firmei controlate de Tecar au ajuns la peste 49 mil. euro (210,7 mil. lei), iar vânzările la export au reprezentat 64% din cifra de afaceri.

"Pehart Tec continuă să lupte pe o piaţă caracterizată de o concurenţă foarte mare. Din datele de care dispunem reiese că în primul semestru din acest an a avut loc o creştere cu 14,6% a consumului de hârtii igienico-sanitare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, pe baza dezvoltării producătorilor interni", a declarat Ioan Tecar, proprietarul companiei Pehart Tec.

Tecar a mai spus că în ultima perioadă se observă o evoluţie ascendentă a comerţului modern, motiv pentru care strategia companiei Pehart Tec pentru anul viitor este de a creşte vânzările de produse pe acest canal.

Pe piaţa internă, produsele companiei ajung în marile lanţuri de magazine sau sunt comercializate prin intermediul distribuitorilor. Exporturile se realizează în Grecia, Ungaria, Bulgaria, Germania şi Serbia. Totodată, Pehart Tec colaborează cu Metro Ungaria pentru comercializarea produselor finite (prosoape de bucătărie, hârtie igienică, batiste sau şerveţele) în reţeaua Metro. Articolele companiei conduse de Tecar sunt vândute şi în Germania către lanţul de magazine Metro, prin intermediul unui distribuitor (KMK Germany), dar şi către alte reţele de retail.

Tecar spune că în urma investiţiilor derulate în anii trecuţi, capacitatea de producţie a fabricii din judeţul Alba a crescut cu aproximativ 30%. În prezent, capacitatea de producţie a maşinilor de hârtie este de circa 50.000 de tone pe an, iar cea a liniei de converting este de circa 9.000 de tone pe an.

Pehart Tec a demarat în acest an o investiţie de peste 8,2 mil. euro pentru realizarea unei unităţi de cogenerare, care va contribui la reducerea costurilor cu energia electrică şi gazele naturale. Aproape jumătate din această investiţie reprezintă fonduri nerambursabile.

Compania are 365 de angajaţi, salariul mediu ajungând anul trecut la 1.252 lei. Acţionarii Pehart Tec sunt Ioan Tecar cu o participaţie de 71,25%, BERD cu 25% din acţiuni şi compania Metalicplas Impex care deţine 3,75% din titluri.

Cifra de afaceri totală înregistrată anul trecut de jucătorii din piaţa de celuloză şi hârtie a ajuns la circa 390 mil. euro, mai mult cu 19% faţă de anul anterior, potrivit oficialilor Patronatului din Industria de Celuloză şi Hârtie.