Schimbare de macaz în alegerile din SUA? Romney trece în frunte în sondajele de opinie

Autor: Iulian Anghel 10.10.2012

Candidatul republican la alegerile prezidenţiale americane din 6 noiembrie, Mitt Romney, atacă ameninţător poziţia contracandidatului său, actualul preşedinte Barack Obama, care, până săptămâna trecută, nu părea că are emoţii în a-şi adjudeca un al doilea mandat pentru Casa Albă.

Un sondaj al influentului institut Pew Research Center în plasează pe candidatul republican cu patru puncte în faţa lui Obama. Performanţa din 3 octombrie a lui Romney când el l-a învins clar pe Obama în prima confruntare directă se vede, aşadar, în sondaje - 49% din intenţiile de vot merg spre Romney şi 45% spre Obama. Ultimul sondaj al Pew Research Center de dinaintea dezbaterii din 3 octombrie îl plasa pe Obama în frunte cu 51% din intenţiile de vot, în vreme ce Romney era cotat cu 43% din intenţiile de vot.

Romney are "succes" la femei, studenţi şi populaţia albă.

"Preocuparea numărul unu a femeilor din această ţară este locul de muncă şi economia", a explicat, la CNN, Marsha Blackburn, reprezentanta republicanilor din Tennessee, succesul lui Romney în rândul femeilor. De altminteri, Romney l-a învins pe Obama, la 3 octombrie, într-o dezbatere care a privit cu precădere economia.

Alte sondaje vin să modereze însă elanul republicanilor după confruntarea din 3 octombrie, situându-i pe cei doi combatanţi umăr la umăr - fiecare cu aproximativ 47 de procente. Elanul este cu atât mai temperat cu cât Romney nu creşte spectaculos în statele indecise ("Swing states"), cele care vor înclina balanţa în alegerile din 6 noiembrie.

Potrivit institutului Pew, 62% dintre votanţii acestor state cred că Romney nu se va putea ţine de promisiunile făcute, iar 66% apreciază că "este greu de spus ce gândeşte Romney".

A doua dezbatere directă între Romney şi Obama va avea loc la 16 octombrie.