Constructorul Building Astrom aşteaptă afaceri duble, spre 20 de milioane de euro

Autor: Andreea Neferu 10.10.2012

CONSTRUCTORUL argeşean Building Astrom, deţinut de Marian Drăgoi, Nicolae Drăgoi şi Alexandru Radu, estimează că îşi va dubla anul acesta cifra de afaceri, până la 80-90 de milioane de lei (18-20 de milioane de euro).

"Cifra de afaceri este mai mare datorită contractelor pe care le-am avut încheiate. Până acum avem încasări de circa 70 de milioane de lei (16 milioane de euro - n. red.), sperăm să crească la 80-90 de milioane de lei până la finalul anului", spune Marian Drăgoi, unul dintre acţionarii Building Astrom.

Firma a realizat în 2011 o cifră de afaceri de 46,9 mil. lei (11 mil. euro), deşi reprezentanţii companiei estimau un rulaj de 70-80 de milioane de lei.

Printre contractele la care compania a lucrat anul acesta se numără fabrica de adezivi de la Roznov, judeţul Neamţ, a grupului german Henkel, precum şi o serie de ferme ale unei companii daneze.

Reprezentantul Building Astrom mai spune că este optimist şi că economia românească ar urma să se afle pe creştere anul viitor. "În 2013 îşi va reveni şi piaţa construcţiilor. Va creşte pentru că România trebuie să acceseze toate fondurile europene care îi revin în acest exerciţiu financiar", spune Drăgoi.

El afirmă însă că în 2012 sectorul local al construcţiilor nu a înregistrat un avans spectaculos. "Piaţa construcţiilor a mers destul de slab anul acesta. Totuşi pe partea de proiecte private am observat că sunt foarte multe investiţii realizate cu fonduri europene, ceea ce este un lucru îmbucurător", a afirmat Drăgoi.

Firma argeşeană s-a îndreptat nu doar către piaţa locală, ci şi către pieţe externe. Înainte de izbucnirea revoltelor din Libia compania a finalizat un contract de construcţii de 3 milioane de dolari în această ţară. În prezent, compania ia în calcul noi proiecte în Libia. "Am fost acum o lună în Libia, o să mai plec.

Deocamdată aşteptăm să se aşeze lucrurile cu guvernul lor", a spus Drăgoi.

De asemenea, compania a mai câştigat anul trecut în Maroc un contract pe mai mulţi ani de 34 de milioane de euro pentru construirea a 12 blocuri de apartamente, cu patru etaje. Proiectul este de fapt un parteneriat public-privat, împreună cu autorităţi locale din Maroc, dar construcţia propriu-zisă nu a început deocamdată pentru că Building Astrom nu a găsit încă finanţare pentru partea care îi revine.

Drăgoi afirmă că pe piaţa locală au fost destul de puţini investitori în 2012 şi că sectorul construcţiilor nu a cunoscut o creştere anul acesta nu neapărat din cauza scandalului politic din această vară, ci mai degrabă pe fondul contextului economic mondial. "E vorba de economia mondială, oamenii sunt încă reticenţi în a construi. De unde a plecat criza, acolo trebuie să se şi termine: părerea mea e că abia în momentul în care şi la americani economia îşi va reveni în adevăratul sens al cuvântului, şi în celelalte ţări lucrurile vor merge mai bine", explică Drăgoi.

Pe lângă contractul cu germanii de la Henkel pentru construcţia unei fabrici de adezivi, un alt proiect cunoscut la care Building Astrom a participat este pista de încercări de la centrul Renault Tech nologie Roumanie de la Titu.