Primele date oficiale privind rezultatele proiectului „CEO la stat“: 8.000 de aplicaţii, 1.000 de interviuri, 319 candidaţi finali la companiile de la Transporturi

Autori: Ioan Dornescu , Adelina Mihai 09.10.2012

Peste 1.000 de manageri au fost intervievaţi pentru recrutarea a 54 de posturi de directori şi membri în consiliile de administraţie ale celor 10 companii de stat aflate în subordinea Ministerului Transporturilor, potrivit unui comunicat transmis ieri de minister.

Astfel, pe lista scurtă de manageri au rămas 319 candidaţi, majoritatea fiind executivi români cu experienţă în domeniul privat. Prima companie care va avea CEO şi consiliu de administraţie "private" va fi Tarom.

Ministerul Transporturilor a mandatat la finalul lunii iulie consorţiul format din consultanţii de la PwC, avocaţii de la D&B David şi Baias şi head-hunterul George Butunoiu să recruteze managementul superior, respectiv directorii generali şi membrii CA pentru companiile aflate sub autoritatea instituţiei cu o cifră de afaceri mai mare de 7,3 milioane euro.

Recrutarea managementului superior vizează companiile CFR SA (CFR Infrastructură), CFR Călători, Tarom, CNADNR, Metrorex, Aeroporturi Bucureşti, Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Administraţia Canalelor Navigabile, Aeroportul Internaţional Timişoara "Traian Vuia" şi Telecomunicaţii CFR.

"Ca răspuns la anunţurile de recrutare s-au primit peste 8.000 de candidaturi. Consultanţii au selectat un număr de peste 1.000 de candidaţi şi au organizat interviuri cu aceştia. Lista scurtă prezen­tată Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii cuprinde un număr de 319 candidaţi, din care 69% sunt români şi 31% cetăţeni străini. Din candidaţii incluşi în lista scurtă, 91% provin din sectorul privat, în timp ce 9% provin fie din societăţi cu capital majoritar de stat, fie din administraţia publică", se arată în comunicatul ministerului. În prezent, în cadrul ministerului se organizează interviurile finale cu acei candidaţi incluşi în lista scurtă, iar prima companie care va anunţa noii manageri este Tarom.

Cele zece firme pentru care se vor alege noi manageri au avut anul trecut o cifră de afaceri cumulată de peste 1,5 miliarde de euro şi un efectiv de peste 53.800 de angajaţi. Împreună, cele zece companii au înregistrat pierderi de 237 mil. euro şi un profit net de 79 mil. euro.

După ce ministerul va alege membrii consiliilor de administraţie (care pot fi şi alţii în afară de cei aflaţi pe listele scurte ale head-hunterilor dacă cei propuşi nu se potrivesc profilului solicitat), noile CA vor desemna directorii generali ai compani­ilor, deci procesul de recrutare de CEO pentru aceste companii continuă, consultanţii aşteptând în continuare CV-uri ale candidaţilor.

Şi Ministerul Economiei a demarat un proiect similar în septembrie anul trecut, însă procesul a fost oprit pe parcurs, nicio companie din subordinea acestui minister nu are CEO privat. Proiectul "CEO privat la stat" a început anul trecut la insistenţele FMI şi a fost reluat în fiecare scrisoare de intenţie, însă a fost privit încă de la început cu scepticism. Surse apropiate acestui proiect susţin că există presiuni mari din partea politică pentru suspendarea proiectelor de recrutare de CEO din privat, având în vedere că aceste posturi de conducere sunt deja "promise" unor directori din cadrul acelor ministere.