Buda: Înfiinţarea comisiei de anchetă a referendumului încalcă separaţia puterilor în stat

Autori: Szasz Jutka , Vasile Magradean 09.10.2012

Preşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, Daniel Buda, a catalogat decizia USL de înfiinţare a unei comisii de anchetă a referendumului drept un demers care încalcă separaţia puterilor în stat şi o încercare de a subordona justiţia în actul politic, transmite corespondentul MEDIAFAX

Preşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, Daniel Buda, susţine, într-un comunicat de presă transmis marţi, că decizia USL de înfiinţare a unei comisii de anchetă a referendumului este un demers care încalcă separaţia puterilor în stat.

"Această iniţiativă, prin care se doreşte anchetarea procurorilor în legătură cu cercetările efectuate de Poliţie, DNA şi Parchetul General, se înscrie în curentul presiunilor pe care USL le exercită permanent asupra instituţiilor statului şi încercării de a anihila justiţia, singura în măsură să ancheteze neregulile semnalate în procesul electoral de la referendum. USL subordonează justiţia în actul politic", spune Buda.

Buda consideră că această încercare de imixtiune în actul de justiţie denotă faptul că "USL a rămas ancorat în tradiţia de a intimida justiţia şi de a încerca să controleze neregulile semnalate la referendum, printr-o comisie înfiinţată cu dedicaţie pentru secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, învinuit pentru infracţiuni legate de referendum".

"Probabil domnul procuror Ponta «a uitat» faptul că activitatea procurorilor poate fi verificată doar de Consiliul Superior al Magistraturii. Aceste practici sunt extrem de familiare alianţei de guvernământ, din perioada în care liderii din umbră ai acestor formaţiuni exercitau funcţii de conducere în structurile PCR. Din păcate, însă USL se dovedeşte incapabilă de a respecta anumite principii europene şi ale statului de drept, privind separaţia puterilor în stat şi de a nu interveni în demersul anchetelor efectuate în justiţie. Astfel, aşa-zişii lideri ai USL nu pot accepta faptul că România este stat european, iar deciziile instituţionale trebuie luate de organele abilitate. Este lamentabil faptul că USL, în cinci luni de guvernare, nu a învăţat faptul că justiţia nu este subordonată actului politic", afirmă Buda.

Buda le recomandă celor din USL să renunţe la demersurile prin care se încalcă principiul separaţiei puterilor în stat şi prin care se pune în pericol poziţia României ca stat membru în Uniunea Europeană.

Senatul a decis, luni, înfiinţarea unei Comisii de anchetă privind activitatea desfăşurată de autorităţile şi instituţiile publice în cazul votului de la referendumul din 29 iulie 2012, propusă de senatori PSD şi PNL.

Iniţial, pe ordinea de zi a Senatului s-a aflat un proiect de hotărâre pentru înfiinţarea Comisiei de anchetă privind abuzurile semnalate în cercetările desfăşurate de organele statului în cazul votului de la referendumul din 29 iulie 2012, formulare propusă de PSD şi PNL, care însă a fost modificată la propunerea senatorului PNL Ioan Ghişe.

Amendamentul lui Ghişe a fost adoptat cu 62 de voturi "pentru" şi două abţineri, iar hotărârea privind înfiinţarea acestei comisii a întrunit 59 de voturi "pentru" şi trei abţineri.

Potrivit votului dat de senatori, din această comisie de anchetă vor face parte senatorii Georgică Severin, Toni Greblă, Ioan Chelaru şi Sorin Constantin Lazăr, propuşi de grupul PSD, Ioan Ghişe şi Cristian David, propuşi de PNL, Albert Almos, propus de grupul UDMR şi Vasile Nedelcu, nominalizat de UNPR.