Mihai Rădulescu: Includerea unor politicieni în comisiile de evaluare a salariaţilor TVR e şocantă

Autor: Madalina Cerban 08.10.2012

În scrisoarea deschisă adresată societăţii civile şi organizaţiilor profesionale de media şi intitulată "Opriţi imixtiunea carnetelor de partid în televiziunea publică!", Mihai Rădulescu supune atenţiei un fapt pe care-l consideră "deosebit de grav" pentru activitatea jurnaliştilor din Televiziunea Română, respectiv "cooptarea oamenilor politici în comisiile de evaluare a salariaţilor" din Societatea Română de Televiziune (SRTv), în vederea concedierii colective.

"(Este, n.r.) o decizie absolut şocantă, în condiţiile în care chiar Programul de redresare economică a SRTv, în baza căruia se desfăşoară procedura de selecţie, prevede următoarele: «Întreaga activitate editorială a Societăţii Române de Televiziune din perioada următoare trebuie să se ghideze conform următoarelor direcţii strategice de acţiune: respingerea oricăror ingerinţe ale puterii politice ori economice în activitatea editorială»", spune Mihai Rădulescu în scrisoarea deschisă.

El face referire la faptul că, la sfârşitul săptămânii trecute, pe site-ul intern al TVR a fost publicat un Ordin al lui Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al SRTv, în care este prezentată componenţa celor 13 comisii care vor evalua personalul TVR în vederea concedierii colective, cărora li se adaugă o comisie de contestaţii.

În aceste comisii se regăsesc persoane care, în prezent, desfăşoară şi activitate de parlamentar, între care Mădălin Voicu şi Cristian Ţopescu. În aceste comisii se mai regăsesc, printre alţii, Claudiu Săftoiu, Lucia Hossu Longin, Răzvan Theodorescu, Demeter Andras, Irina Radu, Radu Gabrea, Stere Gulea, Cornel Mihalache şi Cristian Pârvulescu.

Potrivit lui Rădulescu, în Programul de redresare economică a TVR, respingerea ingerinţelor politice este "cap de listă, prima dintre cele 25 de direcţii strategice".

"Pe hârtie, aşadar, autorii documentului par să acorde problemei importanţa pe care o merită. Politizarea TVR este ghiuleaua cea mai grea care atârnă de picioarele instituţiei şi o cauză unanim recunoscută a declinului său. Este firesc, prin urmare, ca redresarea economică să depindă crucial de recredibilizarea postului. În realitate, însă, depolitizarea mult trâmbiţată se dovedeşte, din nou, o vorbă goală. Cum poţi să-ţi asumi drept obiectiv strategic protejarea TVR de influenţa puterii politice şi în acelaşi timp să inviţi politicienii puterii în comisiile de evaluare a angajaţilor?", mai spune Mihai Rădulescu.

El invocă şi articolul 8 din Legea de organizare şi funcţionare a SRTv, potrivit căruia autonomia şi independenţa editoriala a serviciilor publice de radiodifuziune şi de televiziune sunt garantate, iar programele sunt ocrotite de ingerinţe şi influenţe politice. Pe de altă parte, mai spune Rădulescu, mai multe norme şi regulamente interne (Regulamentul de Organizare şi Funcţionare, Statutul ziaristului, Codul de conduită) îi obligă pe angajaţi la echidistanţă şi imparţialitate politică.

"Din păcate, mă văd nevoit să constat că reciproca nu este valabilă: instituţia nu-şi respectă partea similară de îndatoriri, legale şi contractuale. Încalcă Legea 41, care o obligă să mă protejeze de influenţe politice; încalcă ROF, care prevede asigurarea unor condiţii normale de muncă; încalcă prevederile Contractului Colectiv de Muncă, unde - la art. 122 - se stipulează: 'Părţile contractante convin să depună toate eforturile în vederea promovării unui climat normal de lucru în SRTv, cu respectarea prevederilor legii, ale contractelor colective de muncă aplicabile şi ale regulamentelor interne'", spune Mihai Rădulescu.

El mai spune că, din punct de verdere al relaţiei cu politicul, TVR nu s-a bucurat aproape niciodată de normalitatea cuvenită unui serviciu public de televiziune. "Ne-am obişnuit ca partidele să-i recompenseze pe unii dintre colegii noştri cu posturi în Consiliul de Administraţie; ne-am obişnuit ca, de fiecare dată când se schimbă puterea politică, să-şi instaleze fidelii în funcţii de decizie, de jos până sus; ne-am obişnuit, cu totul inexplicabil, chiar şi cu numirea la vârful instituţiei a unor lideri de partid! Perfect imun la rapoartele tot mai critice ale organizaţiilor de media, politicul şi-a continuat nestingherit intruziunea în activitatea TVR", spune Rădulescu.

El atrage atenţia, însă, că de această dată "s-a mers prea departe". "Includerea în comisiile de evaluare a unor oameni politici înseamnă, practic, oficializarea controlului politic asupra activităţii editoriale. Nimeni nu mai poate rămâne indiferent atunci când oameni cu carnet de partid dau note jurnaliştilor şi le decid soarta. Argumentul activităţii profesionale a politicienilor evaluatori este irelevant: istoria recentă a oferit suficiente dovezi că oamenii politici pun mai presus de toate interesul şi comanda de partid", spune Mihai Rădulescu.

El precizează că, "prin colorarea politică a comisiilor de evaluare, conducerea TVR încalcă obligaţii esenţiale, legale şi morale, faţă de angajaţii săi". "Nu doar că nu-i ocroteşte de influenţa politicului, ci pur şi simplu îi expune acesteia - fapt cu atât mai grav cu cât se petrece înaintea unei campanii electorale, care se anunţă extrem de încinsă. Prin această decizie, instituţia duce în derizoriu orice discuţie despre standarde deontologice şi nu lasă nicio speranţă celor pentru care calitatea muncii este mai importantă decât siguranţa locului de muncă", spune acesta.

Totodată, Mihai Rădulescu precizează că nu are de gând să accepte "o asemenea umilinţă". "Nu voi gira un proces de evaluare pe care îl suspectez, cu argumente, de rea-credinţă şi nu mă voi înscrie la un concurs jurizat de oameni politici. Iar, dacă Administraţia SRTv va considera necesar să sancţioneze această poziţie prin concedierea mea, o invit să ofere locul vacant oricăruia dintre parlamentarii care au acceptat să facă parte din comisiile de evaluare. Dacă tot s-a ajuns până aici, să îndrăznească mai departe... să realizeze şi să modereze ei, politicienii, direct şi nemijlocit, programele televiziunii publice", îşi încheie Mihai Rădulescu scrisoarea deschisă.

Mihai Rădulescu este realizator de emisiuni în TVR. El a fost ales membru supleant din partea salariaţilor în CA al SRTv, în urma scrutinului organizat în Televiziunea Română în data de 21 iunie 2012. Rădulescu a fost şi membru în Comisia de Etică şi Arbitraj din TVR. El a participat la dezbateri pentru modificarea Legii 41/ 1994, desfăşurate la Comisiile de Cultură ale Parlamentului.

Aproximativ 500 de angajaţi ai SRTv s-au adunat luni, în jurul orei 10.00, în curtea instituţiei şi au protestat faţă de procesul de concediere colectivă din TVR, în urma căruia vor fi desfiinţate 872 de posturi.

Aceştia au protestat faţă de modul în care a fost concepută această restructurare. "Noi avem un proiect de restructurare, dar nu au ţinut cont de el şi nici de punctul nostru de vedere", au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţii SPUS TV.

Aceştia au precizat că, în timpul negocierilor cu administraţia TVR, reprezentanţii sindicatului au cerut ca numărul posturilor care vor fi desfiinţate în SRTv să fie mai mic decât cifra aprobată prin Hotărârea CA din 28 august, însă conducerea Televiziunii Române a acceptat doar 55 de posturi în plus faţă de schema organizaţională iniţială. În noua schemă organizaţională vor rămâne 2.395 de locuri de muncă, urmând să fie desfiinţate doar 872 de posturi, faţă de cele 962 propuse iniţial.

"Noi am cerut 247 de posturi în plus, dar au decis să menţină doar 55 de posturi în plus. Noi am cerut 247 de posturi în plus ca să nu se producă ruptura în activitatea TVR, pentru că nu suntem fabrică de nasturi sau şuruburi, suntem o instituţie de cultură", au spus reprezentanţii SPUS TV.

Societatea Română de Televiziune este în prezent în plin proces de restructurare. Consiliul de Administraţie (CA) al SRTv a aprobat, pe 28 septembrie, noua schemă organizaţională a Televiziunii Române, care prevede desfiinţarea a 872 de posturi, în instituţie urmând să rămână în urma concedierilor colective 2.395 de angajaţi.

Totodată, CA al TVR a adoptat, pe 29 august 2012, Programul de redresare economică a televiziunii publice.

TVR are o pierdere cumulată de 145.618.779,33 de euro, iar perioada necesară pentru a plăti această datorie este estimată la 7,5 ani, după cum a declarat Claudiu Săftoiu, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX în 10 august.

Conducerea TVR a trebuit să elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Române, după ce, pe 27 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă (OUG) potrivit căreia Consiliul de Administraţie al TVR trebuie să aprobe, în termen de 45 zile (de la publicarea în MO a OUG, n.r), un program de redresare economică, cu restructurări economice, de personal şi plata datoriilor fiscale în şase luni.

Pe 10 august, CA al TVR a adoptat raportul grupului de lucru care stă la baza Programului de redresare economică a Televiziunii Române, care a prevăzut că TVR Info şi TVR Cultural trebuie să îşi înceteze emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluată de TVR 2 (care se va redenumi TVR 2 Cultural) şi de TVR 3.

TVR Info şi-a suspendat emisia pe 15 august, la ora 23.59, în timp ce TVR Cultural şi-a suspendat emisia pe 15 septembrie, de la ora 23.59.

În baza Programului de redresare economică a SRTv, Guvernul a aprobat, pe 1 septembrie, Memorandumul privind reeşalonarea obligaţiilor fiscale acumulate de TVR, în cuantum de peste 65 milioane de euro, pe o perioadă de 7,5 ani.