Un nou grup s-a format în turism: Cristian Pandel, proprietarul Christian Tour, a preluat Europa Travel şi Bibi Touring

Autor: Mirabela Tiron 02.10.2012

Omul de afaceri Cristian Pandel, pro­prie­tarul agen­ţiei de turism Chris­tian Tour (înregistrată la Re­gis­trul Comerţului cu numele Christian '76 Tour) a preluat agenţiile specializate pe turism intern Bibi Touring şi touro­peratorul Europa Travel într-o tranzacţie a cărei valoare nu a fost făcută publică.

"Nu pot spune exact ce pachet am preluat, însă este vorba de cel puţin 50%. În urma formării acestui grup ne aşteptăm ca anul viitor să vindem 200.000 de vacanţe în ţară şi în străinătate. Puterea noastră de nego­ciere pentru contractarea locurilor în hoteluri creşte şi astfel vom obţine preţuri mai bune", a declarat Cristian Pandel, proprietarul companiei Chris­tian '76 Tour.

Agenţia pe care o conduce ope­rează 22 de unităţi şi vinde pa­chetele printr-o reţea de 1.200 de agenţii revânzătoare, având un rulaj estimat la 35 de milioane de euro anul acesta, potrivit lui Pandel. Datele de la Ministerul de Finanţe arată că anul trecut compania Christian '76 Tour a avut o cifră de afaceri de 9 milioane de lei (2 milioane de euro), Pandel men­ţionând însă că acesta este comi­sionul agenţiei şi nu rulajul.

Prin această mişcare se pun bazele unui nou grup în turism, după ce în ultimii doi ani s-a consolidat pe piaţă liderul din turism, după cifra de afaceri (70 de milioane de euro, nivelul estimat pentru anul acesta), grupul Happy Tour.

În România sunt înregistrate în jur de 5.000 de agenţii de turism, potrivit ultimelor date disponibile în piaţă.

"Aveam nevoie de o reţea de distribuţie şi de aceea ne-am alăturat grupului Christian Tour", a spus Adrian Voican, director Bibi Touring. Anul trecut, această agenţie a avut o cifră de afaceri de 11 milioane de lei (2,5 milioane de euro) şi un profit de circa 40.000 de lei (9.300 euro), la un număr de 14 angajaţi, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

Bibi Touring vinde exclusiv va­canţe în ţară. "Suntem specializaţi în vacanţele pentru copii, părinţi şi bunici. Prin această fuziune, dorim să accelerăm creşterea noastră din 2012 şi să trecem la următorul nivel în evo­luţia agenţiei şi în relaţia cu publicul larg", a spus Costin Adrian Voican, coproprietarul Bibi Touring, alături de Sorin Rădulescu.

Reprezentantul agenţiei Europa Travel (înregis­trată la Registrul Comerţului cu numele Total Image Media), Teodor Călimănescu, a spus că tendinţa pe piaţa de turism este de operare alături de alte agenţii, fiind din ce în ce mai greu să supravieţuieşti pe piaţă de unul singur. Europa Travel vinde anual în jur de 25.000 de pachete.

În 2010, cifra de afaceri a com­paniei se ridica la 15,9 milioane de lei (3,6 mil. euro), iar profitul la circa 50.000 de lei (11.000 euro), potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe. Rezultatele pe 2011 nu au fost publicate.