Preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez: "If I Were American, I‘d Vote for Obama". Cred că şi Obama m-ar vota pe mine! În SUA încep "debate"-urile

Autor: Iulian Anghel 01.10.2012

Barack Obama are aprobarea preşedintelui socialist al Venezuelei, Hugo Chavez, de a obţine un al doilea mandat de preşedinte al Statelor Unite.

"Dacă aş fi american, aş vota cu Obama", a susţinut Chavez, excentricul preşedinte venezuelean, adversar declarat al Statelor Unite. Potrivit agenţiei de presă Associated Press preluată de presa americană, Chavez s-a declarat convins că nu doar el ar vota pentru Obama, ci şi Obama ar vota pentru el, dacă ar fi venezuelean. Chavez - bolnav de cancer - candidează pentru un nou mandat de preşedinte în alegerile din 7 octombrie, în vreme ce alegerile în SUA au loc la 6 noiembrie.

Chavez susţine acum că Obama este "un om bun", după ce în trecut l-a numit "clovn",, în vreme ce despre fostul preşedinte republican George W. Bush a spus că este "diavolul".

Campania electorală din SUA a intrat pe ultima sută de metri. Începe cea mai pasionantă perioadă - cea a aşa numitelor "debates", în care se întâlnesc candidaţii - fie cei pentru poziţia de preşedinte, fie pentru cea de vicepreşedinte (în SUA preşedintele şi vicepreşedintele sunt aleşi în tandem).

O primă astfel de dezbatere are loc miercuri la Universitatea din Colorado. Echipa lui Obama a anunţat că va aborda echilibrat această dezbatere.

El (Obama - n.n.) vrea să vorbească direct familiilor, oamenilor care sunt acasă pe canapea, care mănâncă ceva, beau o bere sau un sifon şi se uită pentru prima dată la campanie. Acestora le va vorbi", le-a declarat Jean Psaki, purtătorul de cuvânt al campaniei lui Obama, jurnaliştilor aflaţi duminică la bordul Air Force One, în timp ce se întorceau împreună dintr-un turneu electoral.

Lucrurile nu stau chiar aşa, cred jurnaliştii americani care anunţă echipa redutabilă de campanie care pregăteşte împreună cu preşedintele această primă dezbatere: David Plouffe, consilier al Casei Albe, David Axelrod, consilier politic (despre care s-a spus că ar fi omul care l-a făcut pe Obama preşedinte). Gene Sperling, consilierul economic, Lack Lew, secretarul general al Casei Albe şi Jon Favreau, cel care scrie discursurile preşedintelui.

În ciuda avansului de câteva procente pe care Obama îl are în sondaje în faţa adversarului său republican, Mitt Romney, echipa preşedintelui în exerciţiu rămâne extrem de prudentă. Rezultatul electoral va fi destrul de strâns. "Ne-am construit campania pe convingerea că, în câteva state, rezultatul va fi decis de câteva voturi", a declarat David Plouffe pentru NBC.