Prodecanul Facultăţii de Automatică şi Calculatoare din Bucureşti: Studenţii nu mai sunt atraşi să plece în străinătate

Autor: Claudiu Ilioiu 30.09.2012

România a început să fie o piaţă a muncii atractivă pentru studenţii care termină facultăţile din cadrul Universităţii "Politehnica" din Bucureşti care aleg să rămână în ţară după terminarea studiilor în condiţiile în care în Capitală unele dintre cele mai mari companii de IT şi software din lume au operaţiuni extinse şi fac angajări, a declarat pentru ZF Dan Ştefănoiu, prodecanul Facultăţii de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii "Politehnica" din Bucureşti.

"Am observat că în ultima perioadă, cel puţin în ultimii 3-4 ani, studenţii din anii terminali nu mai sunt atraşi să plece în străinătate pentru un loc de muncă. Mulţi dintre ei consideră că există oportunităţi în ţară şi aleg să rămână aici alături de familie". Universitatea "Politehnica" din Bucu­reşti are anual 3.500 de absolvenţi. Ştefănoiu a mai precizat că în prezent se întorc în ţară mulţi dintre foştii studenţi care au plecat după terminarea studiilor şi au lucrat în străinătate.

"Cred că şi pie­ţele din străinătate au ajuns la o oarecare saturaţie", a mai spus Ştefănescu în cadrul unui eveniment organizat de subsidiara locală a companiei IBM, la finele unei competiţii dedicate studenţilor care dezvoltă aplicaţii pentru sistemul de operare Linux.

Studenţii care au câştigat ediţia cu nu­mărul şapte a concursului "Best Linux Application" organizat anual de compania IBM România au spus că nu au în plan să plece în străi­nătate. "Nici în străinătate nu umblă câinii cu covrigi în coadă. Sectorul IT din România s-a dezvoltat şi încă se dezvoltă, oferind oportunităţi", a declarat Cătălin Nicutar, student al Fa­cul­tăţii de automatică şi calculatoare din cadrul UPB care s-a clasat pe primul loc.

Anual 10% din absolvenţii Politehnicii pleacă la companii precum Google şi Facebook, potrivit lui Andrei Pitiş, preşe­dintele Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS). "Ce s-a schimbat fundamental este faptul că dacă în anii trecuţi veneau doar oamenii pasionaţi de calculatoare la această facultate, acum vin şi oameni care văd IT-ul ca pe un domeniu în care se plăteşte foarte bine şi care nu sunt neapărat foarte pasionaţi. Dar iau lucrurile sistematic, învaţă şi găsesc un job în zona asta. Şi se mai în­tâmplă ceva: este posibil ca firmele să nu vadă o creştere a nivelului calitativ al studenţilor pentru că 10% din absolvenţii de top pleacă direct la Google şi la Facebook. Sunt oameni foarte buni pe care multe firme de software din România nu-i mai văd.".

Numărul de angajaţi în sectorul IT la finele lunii mai era de 32.700, cu 3.800 mai mulţi decât la finele anului trecut, iar salariul mediu net este de 3.578 de lei, faţă de salariul mediu net pe economie de 1.530 de lei, potrivit datelor aferente lunii mai publicate de Statistică.

Unii dintre cei mai mari angajatori de pe piaţa locală sunt companiile de IT, printre care se numără giganţii HP, IBM, Oracle sau SAP.