Finanţele vor să împrumute 150 mil. euro în valută de la băncile locale plus 4,15 mld. lei în octombrie

Autor: Razvan Voican 27.09.2012

Ministerul Finanţelor intenţionează să împrumute luna viitoare de la băncile locale 150 de milioane de euro prin redeschiderea unei emisiuni de obligaţiuni în euro scadente lansate pe piaţa locală în iulie 2011 şi care ajung la scadenţă în 2015.

Statul a atras anul trecut 463 mil. euro prin această serie de titluri, în schimbul unui cupon de 4,7% pe an şi la un randament de 4,85%.

Finanţele vor să atragă din nou valută de la băncile locale chiar dacă resursele în euro de pe piaţă sunt limitate, după cum arată şi evoluţia cursului leu/euro şi în condiţiile în care BNR a amânat din nou o reducere a ratei rezervelor minime obligatorii, menţi­nând-o la 20% în principal din cauza conjuncturii externe nesigure.

Pe partea de finanţare în lei, Trezoreria statului a programat luna viitoare o emisiune de obligaţiuni pe cinci ani cu valoarea programată de 200 mil. lei şi cupon de 5,9%.

În tabloul general al prospectelor de titluri de stat anunţate pentru octombrie se menţine însă ponderea majoritară a finanţărilor pe termen scurt, Finanţele intenţionând să emită două serii de bonduri pe doi ani şi una pe trei ani totalizând 950 mil. lei.

La acestea se adaugă trei emisiuni de certificate de trezorerie cu discount, dintre care două pe 11 luni şi una pe şase luni, în valoare de câte un miliard de lei fiecare.

Astfel, pe lângă cele 150 mil. euro aşteptate prin vânzarea de obligaţiuni în valută pe piaţa locală, Ministerul Finanţelor vrea să împrumute 4,15 mld. lei prin titluri în moneda locală.

În septembrie Trezoreria statului a fost foarte activă în absorbţia de lichidităţi de pe piaţă, atrăgând peste 4,5 mld. lei, cu aproape 40% mai mult decât suma planificată, după ce în lunile anterioare programul de finanţare nu fusese realizat din cauza presiunii pe dobânzi.

Luna aceasta BNR a renunţat însă la plafonarea sumelor puse la dispoziţia băncilor la licitaţiile repo, acceptând integral cererile de lei ale acestora şi dintr-o dată Ministerul Finanţelor a reuşit să se împrumute la randamente în scădere.

De asemenea, a împrumutat 750 mil. euro de pe piaţa externă.