Rompetrol apasă pedala extinderii după mărirea capacităţii de la Petromidia: kazahii vor 150 de staţii noi în cinci ani

Autor: Roxana Petrescu 27.09.2012

Rompetrol, al doilea cel mai mare jucător din piaţa petrolieră locală, controlat de compania kazahă de stat KazMunaiGaz, va deschide 350 de noi benzinării în pieţele din regiunea Mării Negre, după ce grupul a finalizat recent proiectul de extindere a capacităţii de procesare de la Petromidia de la 3,5 la 5 milioane de tone. Circa 150 de staţii vor fi deschise în România, termenul de implementare a întregului program fiind de cinci ani.

 
"Vom deschide 350 de staţii în regiunea Mării Negre, în România, Turcia, Bulgaria, Georgia şi Moldova, pieţe pe care le considerăm a fi de mare perspectivă. Dintre acestea, 150 de staţii vor fi deschise în România, aceasta fiind piaţa noastră de bază. Vizăm o creştere a cotei de piaţă până la 35%", a declarat Zhanat Tussupbekov, directorul general executiv (CEO) al grupului Rompetrol.

Mişcarea Rompetrol vine după ce compania a finalizat un program de investiţii de 380 de milioane de dolari în modernizarea rafinăriei Petromidia, prin­cipalul activ al grupului, cel mai important obiectiv fiind creşterea capacităţii de procesare a unităţii de la 3,5 la 5 milioane de tone. Problema este că atât finalizarea acestui proiect, cât şi planul de extindere agresiv vin într-o periodă în care întreaga Europă se confruntă cu o supracapacitate de rafinare, lucru admis şi de reprezentanţii grupului petrolier.

Mai mult, consumul de carburanţi a intrat din nou pe o pantă descendentă după ce anul trecut cererea locală reuşise să marcheze câteva procente de creştere.

"Este greu de estimat valoarea pro­gramului de investiţii, dar el este de ordinul sutelor de milioane de dolari. Într-adevăr ne confruntăm cu o supracapacitate de rafinare, dar problema este că în ciuda acestui lucru Europa suferă de o producţie mică de motorină. Noi vom creşte producţia de motorină de la Petromidia cu 600.000 de tone în 2013. În plus, noi credem că piaţa îşi va reveni şi că marjele vor creşte din nou", a precizat Azamat Zhangulov, senior vice-president în cadrul grupului Rompetrol. Potrivit informaţiilor publicate de companie, la finalul primului semestru Rompetrol avea 131 de staţii proprii, 150 de staţii partener şi 125 de staţii expres, adică puncte de alimentare fără angajaţi. În afară de România, o altă piaţă importantă pentru Rompetrol devine Turcia.

"Este cea mai mare piaţă de la Marea Neagră. Acum dezvoltăm strategia de intrare în Turcia pe tot lanţul de vânzare", a mai precizat Tussupbekov. În total, grupul Rompetrol are peste 1.100 de benzinării din Georgia până în Franţa şi Spania.

Deşi planurile de dezvoltare anunţate de companie sunt ambiţioase, situaţia financiară a Rompetrol este destul de delicată. Potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor, ultimul an în care Rompetrol Rafinare (Petromidia) a realizat profit a fost 2005. În timp ce afacerile companiei au crescut an de an, ajungând în 2011 la peste 10 miliarde de lei, pierderile s-au adâncit semnificativ.

Astfel, de la un minus de 474 de milioane de lei în 2009, anul trecut Rompetrol Rafinare a ajuns la pierderi de 735 de milioane de lei. Totodată, anul trecut compania a avut capitaluri proprii negative, iar în primele şase luni ale anului a continuat să înregistreze pierderi semnificative deşi planul era ca de anul acesta unitatea să atingă pragul de rentabilitate. Întrebaţi cum explică această situaţie şi dacă nu există un pericol de insolvenţă a companiei, repre­zentanţii Rompetrol au spus că aceste probleme caracterizează întreg sectorul de rafinare.

"Petromidia, ca multe alte rafinării, are pierderi", a precizat CEO-ul Rompetrol, aceasta fiind singura explicaţie dată de oficialul grupului.

În ceea ce priveşte reluarea negocierilor cu statul român pentru pachetul de 45% de acţiuni pe care acesta a ajuns să-l deţină în cadrul Rompetrol Rafinare după ce datoriile neplătite ale companiei către bugetul de stat au fost transformate în acţiuni, şeful Rompetrol a spus că discuţiile continuă.

"La ora actuală Guvernul este acţionar cu 45% la Petromidia. Există un grup de lucru la nivel guvernamental", a spus Tussupbekov, fără a preciza cine face parte din acest grup şi nici care este stadiul discuţiilor.

Rompetrol concurează pe piaţa petrolieră locală cu grupurile OMV Petrom, Mol, LukOil sau Eni, dar şi cu micile benzinării particulare, care deţin circa 10% din piaţa carburanţilor.