Energia solară este printre puţinele domenii care ar putea aduce tranzacţii pe final de an

Autor: Roxana Petrescu 26.09.2012

Energia regenerabilă şi în special energia solară rămân cele mai dinamice pieţe ale industriei ener­getice, acestea fiind princi­palele domenii care ar putea aduce câteva tranzacţii importante pe final de an. În rest specialiştii din domeniu nu anticipează mişcări semnificative mai ales ţinând cont de faptul că 2012 este un an electoral, lucru care-i pune în gardă pe mulţi investitori. Pe lângă acest lucru, lipsa unei strategii energetice coerente, dar şi mo­dificările legislative recente reduc sub­stan­ţial apetitul investitorilor pentru tranzacţii.

"În ultimul trimestru din 2012 ne aşteptăm la continuarea unora dintre tran­zacţiile având ca obiect proiectele de pro­ducţie de energie electrică din surse rege­nerabile. Calendarul alegerilor de toamnă şi vara extrem de neliniştită au limitat expri­mă­rile de interes pentru multe proiecte în do­meniile energetice, cu atât mai mult cu cât astfel de domenii pot genera tranzacţii im­portante dacă se decide la nivel central o reformă structurală însoţită de privatizare", spune Cristina Filip, partener fondator al firmei de avocatură PeliFilip şi unul dintre cei mai experimentaţi avocaţi în domeniul ener­getic.

La rândul său Ştefan Botezatu, partener coordonator, practică energie din cadrul Kinstellar, crede că tot energia verde va fi vectorul de creştere al întregului sistem energetic până la finalul anului. "Consi­derăm ca driver-ul de creştere a întregului domeniu (energetic - n.red.) este energia rege­nera­bilă, având în vedere clarificarea pro­ble­melor referitoare la legislaţie şi la fa­cilităţile acordate investitorilor", a declarat Botezatu.

Deşi până acum energia eoliană a fost vedeta pieţei de regenerabile, mulţi specialişti sunt de părere că acum a venit rândul energiei solare.

"Nu cred că finalul de an va aduce tran­zacţii spectaculoase în domeniul ener­getic, mai ales că suntem în an electoral, iar investitorii, aşa cum expe­rien­ţa a de­mon­strat-o, preferă să stea în expec­ta­tivă. În domeniul energiei regenerabile, dacă se con­cretizează proiectele solare aflate în prezent în stadiu avansat, probabil vom asista la câteva tranzacţii importante", spune Sorin Vlădescu, avocat asociat al Ţuca Zbârcea & Asociaţii.

Pe de altă parte, alţi specialişti din piaţă cred că ar putea apărea tranzacţii şi din pla­nul de privatizări şi reorganizări la care s-a angajat statul român în faţa FMI, deşi ter­menele iniţiale au fost depăşite în mai toate cazurile.

"Am putea spune că acum câteva luni se întrevedea un final de an activ în do­meniu în corelare cu diversele procese de privatizare/reorganizare asumate faţă de FMI. Însă cele mai multe dintre aceste proiecte au fost amânate sau suspendate. Astfel singura tranzacţie care ar putea fi încă finalizată până la sfârşitul anului pare să fie oferta publică secundară pentru 15% din acţiunile Transgaz", spune Gabriela Cacerea, partener în cadrul NNDKP.

Dincolo de întârzieri sau amânări, un alt obstacol în calea investitorilor ar fi şi tentativele recente eşuate de privatizări, potrivit Cristinei Filip. Totodată multi­ple­le schimbări legislative au avut şi ele un rol im­portant în cenzurarea apetitului inves­titorilor pentru tranzacţii.

"În domeniul energiei regenerabile, in­cer­titudinile legislative, lipsa unei stra­tegii consistente pe termen lung pe baza căreia investitorii să îşi poată proiecta businessul şi dificultăţile în asigurarea finanţării fac ca, deşi România este la acest moment una dintre destinaţiile cele mai atrăgătoare pentru investiţii verzi, imple­men­tarea proiectelor să fie destul de greoaie", explică la rândul său Monica Cojo­caru, avocat în cadrul Schoenherr şi Asociaţii.