Care este becul care mai stă aprins în energie?

Autor: Roxana Petrescu 06.10.2012

Evoluţia consumului de energie electrică din primele opt luni ale anului şi estimările făcute de Transelectrica pentru situaţia la nivelul întregului an 2012 ar putea indica o uşoară încetinire a economiei în contextul în care atât cifrele existente, cât şi prognozele transportatorului naţional de energie electrică arată scăderi pe linie.

Practic, nici iarna tare friguroasă şi nici vara toridă nu au avut puterea de a mişca în vreun fel consumul de energie. Dar acesta nu este singurul domeniu în care se înregistrează scăderi. Consumul de gaze naturale este la rândul său pe o pantă descendentă şi la fel şi consumul de benzină şi motorină.

Vestea adusă de marile pieţe energetice este cu atât mai proastă cu cât ea vine după un an 2011 care adusese o oarecare creştere pe toate fronturile energetice. Practic, deşi scăderile nu sunt foarte mari, ele spun că foamea de energie a României s-a diminuat faţă de anul trecut, lucru care în sine este un semnal prost pentru felul în care se mişcă întreaga economie. Peste acestea vin evenimente precum insolvenţa Hidroelectrica sau blocajul de la Cernavodă unde nici acum statul nu a reuşit să atragă vreun investitor în cel mai ambiţios proiect energetic al României, reactoarele 3 şi 4.

În acest mic îngheţ energetic pe care România îl experimentează de la începutul anului, există şi o veste bună, poate singura. Capacităţile montate în proiecte de energie regenerabilă au ajuns în toamna acestui an la puterea celor două reactoare de la Cernavodă după investiţii de peste două miliarde de euro. Mai mult, finalul anului ar putea produce surprize majore, fiind aşteptate tranzacţii pe sectorul energiei solare, noua vedetă a regenerabilelor. În rest, tăcere.