O pastilă de 5 cenţi apărută în anul 1958 ar putea fi noul remediu împotriva cancerului

Autor: Cătălina Butan 26.09.2012

Mai multe tipuri de cancer, precum cele de sân, colon sau prostată ar putea fi tratate cu ajutorul unui medicament apărut pentru prima dată în anul 1958, destinat iniţial diabeticilor, scrie Bloomberg.

Metformina, cea mai utilizată substanţă în tratamentul diabetuluim este folosită în 50 de studii privind cancerul, conform datelor centralizate de Bloomberg. Cercetările au început odată ce specialiştii au descoperit că metformina previne apariţia tumorilor la şoareci şi că riscul de apariţie a unei tumori maligne este mult mai mic în cazul diabeticilor care iau zilnic o pastilă Metformin, care costă 5 cenţi.

În fiecare an sunt distribuite 120 milioane de astfel de medicamente, potrivit unui raport din 2010 al organizaţiei Molecular Cancer Therapeutics.

Dacă cercetările pentru tratarea cancerului de sân şi pentru alte tumori folosind metformina au succes, medicamentul poate deveni o armă "ieftină" în lupta cu diferite tipuri de cancer, incluzând cele pancreatice şi ovariene.

Unu din opt bolnavi de cancer moare, maladia fiind pe locul al doilea în ţările dezvoltate în topul bolilor cauzatoare de deces, după bolile cardiovasculare.

"Ar fi minunat pentru pacienţi dacă am găsi ceva eficient, sigur şi ieftin", a afirmat Chandini Portteus, vicepreşedinte al fundaţiei Susan G. Komen for the Cure, cea mai mare organizaţie mondială împotriva cancerului de sân.

Fundaţia a cheltuit aproape 10 milioane de dolari în studiile metforminei pentru tratarea cancerului de sân.

Numărul persoanele ucise în fiecare an de cancer va urca la 13,1 milioane în 2030 de la 7,6 milioane în 2008, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cu sediul central la Geneva.

Costurile tratării acestei boli au fost de 124,6 miliarde de dolari în Statele Unite ale Americii în 2010.

Noile tratamente împotriva cancerului, precum "Provenge", pentru tratarea cancerului de prostată, pot prelungi durata de viaţa a pacienţilor cu doar câteva luni.

Tratamentul Provenge, produs de compania Dendreon implică un vaccin care antrenează sistemul imunitar să lupte împotriva tumorilor. Costul acestui tratament ajunge la 93.000 de dolari pe an.

Metformina ocupă locul 7 în clasamentul celor mai utilizate medicamente din America, după o serie de calmante printre care Vicodin, cel mai prescris remediu.

Sistemul de sănătate din Marea Britanie cheltuie 1,37 lire pentru o cutie de Metformin cu 84 de comprimate de câte 500 mg, echivalentul a 5 cenţi pe zi doza de două pastile.