Creditul privat abia înaintează: clienţii băncilor fug de valută şi se reorientează către lei

Autor: Ciprian Botea 25.09.2012

Aprecierea euro în faţa monedei naţionale a descurajat clienţii să se împrumute în valută, finanţările în monedă străină coborând în august pentru a treia lună consecutiv.

Soldul creditelor acordate de bănci populaţiei şi companiilor ajungea la sfârşitul lunii trecute la 228 miliarde de lei (echivalentul a 51 mld. euro), fiind în scădere cu 1,6% în lei faţă de luna anterioară, potrivit BNR. Scăderea se datorează însă efectului cursului de schimb, la valori exprimate în euro, volumul împrumuturilor acordate de bănci în mediul privat fiind constant.

Creditul în lei a urcat la circa 83,6 miliarde de lei la sfârşitul lui august, avansul faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut fiind de 4,3%. Faţă de luna iulie, creditul în lei a crescut cu 0,4% datorită activităţii mai intense pe segmentul persoanelor fizice.

Volumul finanţărilor în valută au scăzut însă pentru a treia lună consecutiv şi au ajuns la echivalentul a 32,4 mld. euro. Scăderea apetitului pentru credite în valută în lunile de vară vine în condiţiile volatilităţii ridicate a cursului de schimb, clienţii simţind în propriul buzunar ce înseamnă riscul valutar.

"Este posibil să asistăm şi în viitor la orientarea creditului neguvernamental pe componenta de lei, în paralel cu restrângerea treptată a finanţărilor în valută după introducerea unor cerinţe prudenţiale pentru menţinerea stabilităţii financiare. Un element care ar putea să ajute piaţa locală a finanţărilor în lei este reluarea emisiunilor de titluri de stat pe termen lung", consideră Eugen Sinca, analist în cadrul BCR.

Creşterea finanţărilor în lei este încă timidă, chiar dacă banca centrală a înăsprit anul acesta vânzarea creditelor în valută către populaţie, cu scopul declarat de a încuraja împrumuturile în lei. Conform noilor norme ale BNR, clienţii care vor un credit ipotecar în euro trebuie să strângă mai întâi un sfert din suma necesară achiziţiei, în timp ce un împrumut de consum în valută poate fi acordat numai cu garanţii de 133% din valoarea finanţării.

Creditul în valută menţinuse în criză pe linia de plutire portofoliile multor bănci, clienţii preferând varianta unui împrumut în valută datorită dobânzilor semnificativ mai mici decât la lei. Pe segmentul populaţiei, cererea pentru credite în valută a fost susţinută în această perioadă de finanţările acordate cu garanţia statului prin programul "Prima casă".

Diferenţialul de dobândă între creditele ipotecare în valută şi cele în lei este de circa trei puncte procentuale, ceea ce pe o perioadă de 30 de ani (cât durează un contract) se traduce în economii de mii de euro pentru clientul care alege varianta împrumutului în valută chiar şi în cazul unor fluctuaţii semnificative ale cursului de schimb.

Pe partea de credite în lei, august a marcat o schimbare faţă de lunile anterioare, având în vedere că până acum creditul în lei crescuse exclusiv pe componenta finanţărilor acordate companiilor. De exemplu, volumul creditelor în lei acordate companiilor a crescut cu peste 10% în ultimul an, până la 49 miliarde de lei. În schimb, pe segmentul populaţiei se observă o scădere de 3% pe întreg anul în ciuda avansului din ultimele luni.

Creşterea pe retail din ultimele luni vine în condiţiile în care băncile au fost forţate să promoveze mai agresiv creditele de consum în contextul subţierii bilanţurilor şi implicit al scăderii veniturilor din dobânzi şi comisioane, dar şi al unor semnale slabe de reorientare a creditului ipotecar către lei.

Creditul acordat statului a crescut, în paralel, cu 14% faţă de anul trecut, până la 76,6 miliarde de lei (17 mld. euro). Faţă de luna iulie, creditul guvernamental a scăzut însă cu 3%.