Covasna: Urşii au ucis în acest an circa o sută de animale şi au distrus peste 30 hectare de culturi

Autori: Kiss Edit , Andreea Tobias 25.09.2012

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Covasna a înregistrat, de la începutul anului până în prezent, 90 de procese-verbale de constatare a pagubelor la animale şi culturi agricole provocate de urşi, potrivit datelor oferite, marţi, de purtătorul de cuvânt al APM Covasna, Gheorghe Neagu, corespondentului MEDIAFAX.

Potrivit datelor APM Covasna, de la începutul anului urşii au omorât 44 bovine, 44 ovine, 11 porci şi doi cai.

De asemenea, urşii au distrus 89 de pomi fructiferi şi 30,9 hectare culturi agricole, respectiv lanuri de porumb şi grâu.

În ultimii ani, primarii din judeţul Covasna au făcut mai multe demersuri către instituţiile abilitate din cauza animalelor sălbatice care coboară din păduri şi distrug culturile, păşunile, terenurile agricole, şi au solicitat urgentarea rezolvării problemei, în sensul de a acorda despăgubiri.

Primarii susţin că valoarea pagubelor produse de către animalele sălbatice, în special mistreţi, se ridică în fiecare an la sute de mii de lei.

De asemenea, în ultimele trei zile, mai multe animale ale sătenilor din comuna Băţani, judeţul Covasna, au fost ucise de urs, primarul localităţii, Simon Andras, declarând că în acest an au fost zeci de atacuri ale urşilor în zonă.

Incidente similare s-au înregistrat şi la Bodoc, unde un urs coboară frecvent în localitate.