Acţiunile Nike, tot mai rare: gigantul producător de echipamente sportive răscumpără titluri de 8 mld. dolari

Autor: Octavian Calei 20.09.2012

Conducerea companiei Nike, cel mai important producător de echipament sportiv din lume, a aprobat miercuri un program de răscumpărare de acţiuni în valoare de 8 miliarde de dolari (6,15 mld. euro), scrie Thomson Reuters.

Noul program de răscumpărare a acţiunilor de tip B se va desfăşura pe o perioadă de patru ani şi începe după ce programul anterior de răscumpărare, în valoare de 5 miliarde de dolari (3,84 mld. euro), se va termina în al doilea trimestru al anului fiscal 2013, conform oficialilor companiei.

"În ultimii 10 ani, Nike a returnat acţionarilor 10 miliarde de dolari (7,68 mld. euro) prin răscumpărarea a peste 167 milioane de acţiuni", a declarat Mark Parker, directorul executiv al companiei. El a mai adăugat că răscumpărările de acţiuni reprezintă o strategie prudentă a companiei de a folosi lichidităţile.

Nike are o valoare de piaţă de 44 miliarde de dolari (33,8 mld. euro), conform preţului de închidere al acţiunilor, de miercuri, de 97,66 dolari şi numărul de 453,87 milioane de acţiuni emise.

O altă companie din SUA, CVS Caremark, a anunţat miercuri un program de 6 miliarde de dolari (4,61 mld. euro) pentru răscumpărare de acţiuni.

Răscumpărarea de acţiuni de către o companie de pe piaţa de capital reduce numărul de acţiuni tranzacţionabile şi în consecinţă, creşte preţul acţiunilor companiei.