Românul de 26 de ani care a spart serverele NASA lucrează acum ca "paznic" la o firmă de IT

Autor: Radu Racu 19.09.2012

Robert Butyka, hacker-ul clujean cunoscut în mediile infromatice sub pseudonimul Iceman, care a reuşit în anul 2010 să pătrundă în serverele NASA, lucrează în prezent ca agent de securitate la o firmă IT, conform publicaţiei Ora de Cluj.

Butyka a fost condamnat în anul 2011 la trei ani de închisoare cu suspendare condiţionată, pentru accesarea ilegală a serverelor agenţiei aerospaţiale americane NASA. Acţiunea ileagală din 2010 a rezultat cu autodistrugerea unui software de pe computerele americane. NASA i-a cerut clujeanului despăgubiri de 500.000 de dolari.

Conform Ora de Cluj, Butyka a reuşit să scape de închisoare după ce a probat că s-a angajat a agent de securitate la firma de IT, rolul său în cadrul companiei fiind de a "păzi" serverele de tentative de acces neautorizate.

Butyka a declarat că în perioada detenţiei a primit oferte şi din străinătate pentru a lucra în domeniu IT, dar că până în prezent nu a luat o decizie pentru a o accepta, având în vedere şi situaţia sa juridică, până astăzi nefinalizată, potrivit ziarului local.