Angajatorii au operat mai puţine creşteri salariale

Autor: Corina Mirea 18.09.2012

Multinaţionalele de pe plan local au continuat să facă majorări salariale cu până la 5% anul acesta, în scădere cu un procent faţă de valoarea acordată anul trecut, aliniindu-se treptat la tendinţele europene şi globale, arată studiul salarial finalizat în luna august de compania Mercer, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa de resurse umane la nivel mondial.

"Acest studiu marchează tendinţa companiilor către precauţie în acordarea de creşteri salariale considerabile şi acordarea lor (în majoritate) ca răsplată a performanţelor", spune Roxana Feregan, consultant în cadrul Consulteam, reprezentantul pe piaţa locală al Mercer.

Potrivit Roxanei Feregan, fluctuaţia euro, dar şi şomajul în continuare ridicat (4,5% în luna iunie) sunt motivele pentru care companiile sunt mai atente atunci când oferă creşteri salariale, căutând astfel variante prin care şi-ar putea eficientiza cheltuielile cu pachetele de remunerare.

În ceea ce priveşte modul în care multinaţionalele de pe plan local se raportează la contextul internaţional atunci când vine vorba despre creşteri salariale, studiul arată o uşoară aliniere a companiilor din România cu cele mai multe dintre multinaţionalele europene şi globale.

Astfel, în timp ce în România valoarea medie a procentului de creştere salarială este de 5%, în Polonia multinaţionalele au operat creşteri salariale de 4%, în Marea Britanie şi Suedia de 3%, iar în Franţa şi Germania acestea au ajuns la 2,8%.

De altfel, chiar şi pentru anul 2013 previziunile celor mai multe dintre cele peste 150 de companii din România participante la studiu se aseamănă tendinţei globale de creştere salarială. Astfel, pentru anul viitor angajatorii estimează creşteri salariale de până în 4%-5%.