Realitatea TV, Antena 3 şi B1 TV, amendate de CNA pentru că au făcut un român "criminal"

Autor: Alina Dan - Mediafax 13.09.2012

CNA a analizat, în şedinţa de joi, o sesizare primită de la Cosmin Chiţu.

Realitatea TV, Antena 3 şi B1 TV au difuzat o informaţie eronată, potrivit căreia românul Cosmin Chiţu a fost autorul crimei din Norvegia.

"În cursul zilei de 6 martie 2012 am fost acuzat într-o serie de reportaje emise de posturile enumerate (Realitatea TV, Antena 3 şi B1 TV, n.r.) şi de aproximativ 20 de articole online de o crimă deosebit de gravă. Numele meu a fost asociat unui incident petrecut în Norvegia în care un student român l-a ucis pe unul dintre profesorii şcolii de voluntariat în care activa. Eu am publicat o relatare pe 19 februarie 2012 despre ceea ce mi s-a întâmplat în acea şcoală în care am fost înscris între lunile ianuarie 2011 - iulie 2011 pe un site internaţional www. tvindalert.com. De asemenea, numele meu a fost menţionat (fără a mă incrimina în vreun fel) într-un articol despre crima din Norvegia. Mass media din România a preluat o serie de informaţii ce nu aveau nici o legatură cu incidentul recent şi au făcut corelaţii fanteziste din care eu reies ca fiind făptaşul crimei. Informaţiile oferite de posturile de televiziune şi paginile web aferente sunt false şi defăimătoare (în acest sens pot oferi capturile site-urilor ce au postat articolele în cauză). Am fost incriminat pe nedrept de o crimă extrem de gravă, fără a avea drept la replică", spune şi Cosmin Chiţu în sesizarea transmisă CNA.

Reclamaţia a fost intens dezbătută în şedinţa de joi a Consiliului Naţional al Audiovizualului, ai cărui membri au decis cu greu ce sancţiune se impune în acest caz.

Potrivit Narcisei Iorga, membru al CNA, din cauza timpului care s-a scurs de la difuzarea reportajului - 6 martie - o sancţiune cu amendă este "inutilă". În schimb, Iorga a propus transmiterea unei scrisori de atenţionare posturilor reclamate. "Care e eficienţa unei astfel de măsuri, în condiţiile în care în fiecare zi sunt difuzate ştiri neverificate? Astfel, consider că posturile respective trebuie să îşi asume greşeala", a susţinut Narcisa Iorga.

De aceeaşi părere a fost şi Mihai Mălaimare, un alt membru al CNA, care a spus că "amenda nu-l ajută cu nimic (pe românul acuzat pe nedrept de crimă în Norvegia - nr.r)". "Îl ajută poate puţin rectificarea", a mai spus Mălaimare.

Şi din punctul de vedere al lui Mihai Mălaimare, difuzarea de cele trei posturi de televiziune a textului scrisorii, în care să se facă o precizare clară că românul Cosmin Chiţu nu este autorul crimei din Norvegia, ar fi o măsură care să îi reabiliteze acestuia imaginea publică.

De cealaltă parte, patru dintre cei nouă membri ai CNA prezenţi la şedinţa de joi au considerat că scrisoarea de atenţionare este o măsură insuficientă, întrucât derapajul comis de Realitatea TV, Antena 3 şi B1 TV este foarte grav.

Invocând articolul 3, alineatul 2 din Legea audiovizualului, vicepreşedintele CNA, Ioan Onisei, a propus amendarea Realitatea TV, Antena 3 şi B1 TV cu câte 10.000 de lei.

Valentin Jucan, un alt membru al CNA, a susţinut propunerea lui Onisei. "Trei posturi de televiziune nu au respectat regula jurnalismului de a se informa din trei surse, au mers ca nişte oi pe tarla. Preferi să îl faci pe un om criminal decât să amâi pe mâine sau pe săptămâna viitoare o informare corectă a publicului", a spus Jucan.

"Asemenea greşeală fundamentală care să nu fie sancţionată cu amendă este de nepermis. Şi aşa amenda de 10.000 de lei mi se pare minimă", a considerat şi Christian Mititelu, membru al CNA.

În acest context, votul Consiliului a fost unul foarte strâns, propunerea amendării posturilor Realitatea TV, Antena 3 şi B1 TV cu câte 10.000 de lei fiind respinsă pentru că nu a fost întrunit numărul minim necesar de voturi (6). Membrii CNA au revenit cu o altă sancţiune - amendă de 5.000 de lei pentru fiecare dintre cele trei posturi - care a fost votată cu şase voturi "pentru".