CNA: Postul Kanal D, amendat cu 20.000 de lei pentru încălcarea dreptului la imagine al unei femei

Autor: Alina Dan - Mediafax 13.09.2012

CNA a analizat în şedinţa de joi o reclamaţie primită de la protagonista reportajului difuzat în emisiunea de la Kanal D, care a fost prezentată de către realizatori drept o persoană cu grave probleme psihice şi care pune în pericol viaţa locatarilor din blocul în care locuieşte.

Reclamanta a susţinut în plângerea transmisă CNA că postul TV a dat publicităţii "informaţii intime" privind viaţa sa privată, privind starea sa de sănătate, iar demnitatea, imaginea, onoarea, reputaţia şi viaţa sa privată "au fost grav prejudiciate".

"Fără să cunoască situaţia şi fără a face demersuri în aflarea adevărului şi prezentarea unei ştiri obiective, reporterii şi moderatorii programelor au filmat, difuzat şi comentat imagini din interiorul locuinţei mele, fără niciun drept şi fără a solicita şi opinia celorlalte părţi implicare. S-a insinuat şi s-a difuzat pe posturile de televiziune că aş fi nebună de peste 15 ani de zile, perioadă în care mi-aş fi terorizat vecinii şi aş fi predat în învăţământ fără să «fiu observată», că familia m-ar fi abandonat şi aş fi lăsată singură", mai spune femeia, în sesizarea remisă CNA.

După ce au analizat reportajul, membrii CNA au constatat că postul Kanal D a încălcat articolele 32 (alineatul 2), 33 (alineatul 3), 34 (alineatele 1, 2 şi 3) şi 66 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit cărora "Nu orice interes al publicului trebuie satisfăcut, iar simpla invocare a dreptului la informare nu poate justifica încălcarea dreptului la viaţă privată", "Este interzisă difuzarea de ştiri, dezbateri, anchete sau de reportaje audiovizuale care constituie imixtiuni în viaţa privată şi de familie a persoanei, fără acordul acesteia", "Orice persoană are dreptul la propria imagine", "Este interzisă difuzarea imaginii sau vocii persoanei aflate într-un spaţiu privat, fără acordul scris al acesteia", "Este interzisă difuzarea de imagini care prezintă interioare ale unui spaţiu privat, fără acordul scris al celui care îl ocupă în mod legal". De asemenea, "în programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică; b) evitarea oricăror forme de discriminare".

Răsvan Popescu, preşedintele CNA, a spus că reportajul prezentat de Kanal D denotă "lipsă de înţelegere, de empatie pentru oamenii aflaţi în suferinţă". "Reportajul a fost făcut din perspectiva vecinilor", a mai spus Răsvan Popescu.

"Aţi umilit fără un interes public justificat", le-a spus Lorand Turos, membru al CNA, reprezentanţilor postului Kanal D.

În acest context şi ţinând cont că în acest an Kanal D a mai primit două somaţii şi o amendă de 15.000 de lei pentru încălcarea articolului privind dreptul la imagine, vicepreşedintele CNA, Ioan Onisei, a propus o amendă de 20.000 de lei, care a fost votată în unanimitate de membrii Consiliului.