Privatizarea Cupru Min blocată de procesul cu Roman Copper

Autor: Roxana Pricop 12.09.2012

Privatizarea prin vânzarea de acţiuni la compania de stat Cupru Min Abrud este blocată în instanţă de compania canadiană Roman Copper, singurele soluţii rămase Guvernului pentru a privatiza exploatarea minieră fiind printr-un joint venture sau printr-un parteneriat public-privat, potrivit lui Remus Vulpescu şeful Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI).

"Nu este exclusă o investiţie de tipul joint-venture. Privatizarea Cupru Min prin vânzarea de acţiuni este blocată de procesul intentat de Roman Copper, care cere în instanţă obligarea statului român să semneze contractul de privatizare. Nu am stabilit în momentul de faţă ce variantă de privatizare vom folosi, vrem mai întâi să găsim investitori interesaţi", a afirmat Vulpescu.

Negocierile cu societatea canadiană Roman Copper privind semnarea contractului de privatizare a societăţii Cupru Min s-au încheiat irevocabil pe 6 aprilie fără ca statul să ajungă la o înţelegere, deşi firma canadiană câştigase licitaţia. Roman Copper este controlată de Bayfront Capital Partners din Canada şi a fost înfiinţată anul trecut, special pentru participarea la privatizarea Cupru Min.

Potrivit unui comunicat emis de Ministerul Economiei, compania Roman Copper nu a aderat la condiţiile solicitate de către statul român, solicitări ce au vizat plata integrală a contractului, îndeplinirea obligaţiilor de mediu şi clauzele referitoare la transparenţa contractului.

Roman Copper a atacat în instanţă statul român, acuzând OPSPI că "a încetat unilateral discuţiile", deşi aceasta câştigase licitaţia pentru preluarea societăţii miniere.

Reluarea procesului de trecere în proprietate privată a Cupru Min a fost asumată în discuţiile cu FMI. Cupru Min deţine exploatarea Roşia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale României.