"O zi bună pentru UE şi moneda euro!"Cum comentează analiştii şi politicienii decizia celor 8 judecători de la Curtea Constituţională a Germaniei

Autor: Ioana Nita 12.09.2012

Pieţele şi politicienii din Uniunea Europeană au răsuflat uşuraţi după ce Curtea Constituţională a Germaniei a avizat participarea guvernului de la Berlin la fondul permanent de salvare a zonei euro, Mecanismul European de Stabilitate (ESM), care va funcţiona din octombrie, scrie EU Observer.



"Aceasta este o zi bună pentru Europa şi pentru moneda euro", a afirmat Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European.

Guntram Wolff, analist la Bruegel, estimează însă că va dura mai mult până va fi implementat verdictul Curţii germane, din cauza celor două solicitări - contribuţia maximă de 190 miliarde euro şi problema confidenţialităţii - care trebuie să fie conforme cu legea internaţională. "Prima mea reacţie ar fi că acest lucru nu poate fi realizat doar prin a fi de acord cu implementarea legii germane. Ar putea fi nevoie de schimbări în tratatul ESM sau un tratat adiţional pentru fond. Aşadar, suspiciunea mea este că va exista o întârziere semnificativă în implementarea ESM", a spus Wolff.

"Sincer, decizia Curţii Constituţionale privind ESM păstrează status quo, mai mult sau mai puţin, şi este cel mai bun rezultat posibil în aceste circumstanţe", a spus Sony Kapoor, director la Re-Define, citat de publicaţia The Guardian.

Analiştii de la grupul londonez de cercetare Open Europe sugerează că hotărârea poate însemna că Bundestag, parlamentul Germaniei, va trebui să dezbată din nou problema ESM: "valoarea exactă a contribuţiei trebuie stabilită când ESM va fi ratificat în Germania - acest lucru sugerează că ESM ar putea fi supus pentru a doua oară aprobării parlamentare?".

Matthias Kumm, profesor la Universitatea Humboldt din Berlin, a declarat pentru Reuters că decizia Curţii germane este conform aşteptărilor. "Înseamnă că Germania va putea merge acum mai departe şi va ratifica ESM, acordând o interpretare suplimentară care clarifică condiţiile în care Germania îşi asumă responsabilitatea. Acest lucru înseamnă că ESM poate intra în vigoare", a menţionat Kumm.

În prezent, ESM are la dispoziţie 700 miliarde euro, care spre exemplu nu ar fi suficiente pentru a finanţa un bailout complet pentru Spania şi Italia.

Wolfgang Bosbach, unul dintre parlamentarii care s-au opus creării ESM ca fond de salvare pentru zona euro, a fost confuz în legătură cu hotărârea Curţii, relatează Financial Times. Pe de-o parte el a fost încântat de faptul că astfel Curtea Constituţională a consolidat competenţele parlamentului german, iar pe altă parte Bosbach consideră că stabilirea "contribuţiei maxime a Germaniei la 190 miliarde euro este doar aparent liniştitoare". Parlamentarul a precizat că dacă Banca Centrală Europeană era pregătită să cumpere nelimitat obligaţiuni guvernamentale din zona euro, atunci ar fi însemnat ca aportul Germaniei să fie mult mai mare.

Verdictul a respins solicitarea de a bloca ratificarea celor două tratate care stau la baza ESM - un fond de salvare de 500 miliarde euro pentru ţările din zona euro care se confruntă cu dificultăţi economice şi pactul fiscal privind disciplina bugetară, un tratat semnat în martie de toate ţările membre UE, cu excepţia Marii Britanii şi a Cehiei.

Acest lucru înseamnă că preşedintele Germaniei poate finaliza procesul de ratificare pentru ca ESM să fie funcţional din octombrie, cu o întârziere de trei luni.

După hotărârea Curţii Constituţionale, Jean-Claude Juncker, preşedintele Eurogroup, a anunţat că prima întâlnire a consiliului de guvernatori ai ESM va avea loc pe data de 8 octombrie în Luxembourg, notează The Telegraph.

Germania este ultima ţară care mai trebuie să ratifice fondul permanent de salvare a zonei euro, iar orice creştere a contribuţiei Berlinului la ESM va avea nevoie de aprobare parlamentară.