Administratorul judiciar al Hidroelectrica: Stăpâne în procedura insolvenţei sunt băncile. 69% din totalul masei credale le revine lor

Autor: Roxana Petrescu 10.09.2012

381 de creditori au bani de recuperat de la Hidroelectrica după ce compania a intrat în insolvenţă pe 20 iunie, valoarea creanţelor solicitate fiind de aproape 5,5 miliarde de lei, dar din care au fost admise creanţe în valoare de 3,5 miliarde de lei. Aproape 70% din totalul masei credale este controlat de bănci, iar dintre acestea cea mai mare expunere o are BRD, cu 12,14%.

Administratorul judiciar al Hidroelectrica, firma Euro Insol, exclude din start posibilitatea respingerii planului de reorganizare al companiei şi riscul ca activele celei mai preţioase societăţi de stat să fie scoase rând pe rând la vânzare.

"Azi (ieri - n. red.) la 10 a fost depus la Tribunalul Bucureşti tabelul interimar al creditorilor, care cuprinde 120 de pagini. Pe 14 septembrie va avea loc prima adunare a creditorilor, iar interesul nostru este să participe cât mai mulţi", a declarat Remus Borza, avocatul care controlează Euro Insol, firma desemnată ca administrator judiciar al Hidroelectrica după intrarea în insolvenţă.

Astfel, la data deschiderii procedurii insolvenţei, în contabilitatea Hidroelectrica existau 839 de creditori cu o valoare totală a creanţelor de 3,6 miliarde de lei. Dintre aceştia au depus declaraţii de creanţe 381 de creditori care au solicitat însă 5,49 miliarde de lei.

"Una este cât au cerut creditorii şi alta este ceea ce am admis noi. Este vorba despre crean­ţe admise în cuantum total de 3,5 miliarde de lei, creanţe admise sub condiţie în cuantum de 804,1 de milioane de lei şi respinse în cuantum de 1,17 miliarde de lei", a explicat Borza.

BRD are de luat cei mai mulţi bani

Cea mai importantă categorie de creanţe este cea aparţinând băncilor, care deţin 69% din masa credală.

"BRD este cel mai mare creditor, având un procent de 12,14% în totalul masei credale. În total, băncile deţin 69% din masa credală. Practic, stăpâne în procedura insolvenţei sunt băncile", a spus Borza, care a ţinut să precizeze că activele Hidroelectrica se ridică la o valoare de 24 de miliarde de lei şi că niciunul dintre aceste active nu este grevat de garanţii sau de gajuri. Dincolo de BRD, ING Bank Dublin, Citi Europe Bank sau Citi International Bank au bani de recuperat de la Hidroelectrica.

"Multe bănci s-au înscris cu creanţele de la 20 iunie, dar până acum noi am plătit rate de 54 de milioane de euro", a mai spus Borza. Creanţele salariale constituie o altă categorie, 4.097 de angajaţi ai Hidroelectrica cerând 23,8 de milioane de lei, din care au fost admise cereri pentru 9,7 milioane de lei.

Creditorii chirografari au la rândul lor de recuperat bani de la Hidroelectrica, această categorie cerând sume de 3,1 miliarde de lei, din care au fost admise 1,8 miliarde de lei.



Şi "băieţii deştepţi" cer bani

Toate creanţele solicitate de către companiile care de-a lungul anilor au avut priza cuplată direct la cel mai ieftin curent din ţară, printre care se numără Energy Holding, Alpiq sau EFT, au fost respinse integral. Din zece contracte directe de vânzare a energiei electrice, Hidroelectrica a mai rămas acum cu patru: Alro, Elsid, Electrocarbon şi Electromagnetica. Restul au fost denunţate după ce au produs pagube de peste un miliard de euro.

"Creanţele solicitate de către părţile cu care debitoarea Hidroelectrica a derulat contracte bilaterale de vânzare a energiei electrice au fost de 870,5 milioane de lei, echivalentul a 195 de milioane de euro, sumă care a fost respinsă integral", au precizat reprezentanţii Euro Insol.

Energy Holding, Elsid Titu, Alpiq RomEnergie, EFT AG, Electrocarbon şi Alro cereau despăgubiri pentru perioada în care Hidroelectrica a activat clauza de forţă majoră din cauza secetei, respectiv 30 septembrie 2011-30 aprilie 2012. Alpiq RomIndustries cere însă despăgubiri în contul energiei pe care nu o va mai primi după ce a pierdut contractul cu Hidroelectrica.

"Toate aceste sume au fost respinse. Probabil vor contesta măsura", a mai precizat Borza.

El nu a dat cu exac­titate o dată la care s-ar putea publica tabelul definitiv al creditorilor. "De la publicarea tabelului preliminar în Buletinul Procedurilor există un termen de cinci zile pentru depunerea contesta­ţi­ilor, iar tabelul definitiv se va publica după finalizarea tuturor contestaţiilor. Întregul proces depinde de câte contestaţii sunt", a precizat Borza.