Alegeri SUA: Obama l-a depăşit în premieră pe Romney la fondurile de campanie atrase în luna august

Autor: Octavian Calei 10.09.2012

Echipa de campanie a preşedintelui democrat Barack Obama a reuşit să strângă în luna august mai multe fonduri decât rivalul republican Mitt Romney, în condiţiile în care numărul susţinătorilor actualului preşedinte care contribuie cu sume mici a crescut semnificativ, depâşind în valoare donaţiile milionarilor din tabăra republicană , scrie Thomson Reuters.

Fondurile atrase de echipa lui Obama au urcat la 114 milioane de dolari în luna august, în timp ce fostul guvernator al statului Massachusetts, Mitt Romney, şi partidul său republican au colectat 111 milioane de dolari (87,5 mil. euro) pentru campania electorală care se va finaliza cu alegerile din data de 6 noiembrie. Obama îl depăşeşte pe Romney la acest capitol pentru prima dată din luna aprilie.

În prima sa campanie electorală din 2008, preşedintele Obama a atins un record în strâgerea de fonduri electorale, devenind primul candidat democrat care a obţinut finanţare mai mare din donaţii decât din bugetul federal.

În timp ce Obama strânsese în luna iulie 75 de milioane de dolari (59 mil. euro), Romney dispunea de 101 milioane de dolari (79,6 mil. euro).

Democraţii au atras încă 317.000 de susţinători luna trecută, potrivit managerului campaniei preşedintelui, Jim Messina. În total, sunt 1,1 milioane de suporteri financiar ai lui Obama. În luna august, suma medie donată a fost de 58 de dolari (45,7 euro).

Luna august a marcat în premieră depăşire pragului de 100 de milioane de dolari din donaţii de către ambele partide.