Apulum Alba Iulia: Avem comenzi mari din partea lanţurilor de magazine

Autor: Laurentiu Cotu 09.09.2012

Producătorul de articole din porţelan Apulum, unul dintre principalii furnizori locali ai concernului suedez IKEA, spune că în prezent înregistrează comenzi mari din partea lanţurilor de magazine cu care colaborează. Astfel, după IKEA, retailerii Metro, Carrefour şi Tesco, precum şi alţi clienţi din Europa ai companiei au crescut volumul comenzilor.

"Foarte mulţi clienţi din Europa au venit la noi cu comenzi mari, în special lanţurile de magazine Metro, Carefour şi Tesco. Piaţa externă este în creştere", a declarat pentru ZF Transilvania Ioan Voican, directorul executiv al companiei Apulum.

Capacitatea actuală de producţie a Apulum este de 11.000 de tone de porţelan pe an, după ce în luna aprilie a anului trecut a fost pus în funcţiune al patrulea cuptor de ardere rapidă.

Principalul client al companiei este grupul suedez IKEA, pentru care Apulum livrează în principal seturi de farfurii, dar şi alte produse. Pe lângă compania suedeză, Apulum mai colaborează cu firmele Rody Time (Italia), Befa (Grecia), Antonio Borras (Spania), Michael Fischer (Germania), Creatable (Germania), Cinsa (Mexic), Serland (Republica Moldova), dar şi cu lanţurile de magazine Metro, Carrefour şi Tesco.

Gama de produse cuprinde atât porţelan pentru menaj şi porţelan hotelier, cât şi obiecte decorative şi bibelouri. Ponderea vânzărilor la export ajunge la circa 86% din totalul cifrei de afaceri a companiei.

Compania derulează în prezent o investiţie de 2 mil. euro pentru montarea şi punerea în funcţiune a celui de-al cincilea cuptor de ardere rapidă a porţelanului. Proiectul prevede creşterea capacităţii de producţie a companiei cu încă aproximativ 3.500 de tone, începând cu luna decembrie a acestui an.

Apulum a ajuns la 839 de angajaţi, însă compania inten­ţionează să mai recruteze încă 60 de oameni în momentul în care cel de-al cincilea cuptor de ardere rapidă a porţelanului va fi pus în funcţiune.

Compania a realizat în primul semestru o cifră de afaceri de 37,5 milioan de lei (circa 8,2 milioan de euro), în creştere cu 39% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În 2011, vânzările Apulum Alba Iulia au ajuns la 66,4 milioan de lei (peste 15 milioan de euro).

Fabrica de porţelan Apulum a fost înfiinţată în anul 1970 în Alba Iulia, fiind în prezent cel mai mare producător de porţelan din România. Compania a fost preluată în urmă cu patru ani de către grupul italian Rody Time, prin cumpărarea de către acesta a Assalpo.

Apulum a fost singura firmă din judeţul Alba care, în anul 1993, a făcut parte dintr-un program pilot de privatizare, alături de alte nouă unităţi din ţară. La acea vreme, câteva sute de angajaţi au format o asociaţie, care a achiziţionat 43% dintre acţiunile societăţii.

De-a lungul timpului au existat diverşi investitori străini care şi-au manifestat intenţia de a cumpăra fabrica. La finalul anului 2007, compania a fost preluată de italienii de la "Rody Time", unul dintre partenerii de afaceri cei mai vechi şi mai importanţi ai Apulum.