„CEO la stat“, un an de la lansarea unui proiect fără niciun rezultat. Promisiunile continuă

Autor: Adelina Mihai 06.09.2012

Ministerul Economiei "speră" că va publica săptămâna viitoare caietele de sarcini pentru selecţia firmelor de executive search care vor recruta CEO şi membri în consiliile de administraţie pentru companii precum Romgaz, Transelectrica, Electrocentrale Bucureşti sau Transgaz. Anunţul vine în contextul în care prima licitaţie lansată în cadrul acestui proiect a fost făcută în urmă cu un an, tot de către Ministerul Economiei, dar fără niciun rezultat.

"Sperăm că vom lansa săptămâna viitoare caietul de sarcini pentru selecţia firmelor de executive search care vor recruta manageri şi membri în consiliile de administraţie pentru 20 de companii de stat. Avem nevoie cât mai repede de manageri noi, mai ales că tocmai s-a vacantat un post (Oltchim - n.red.)", a spus Remus Vulpescu, şef al Oficiului Partici­paţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), responsabil de acest proiect.

Peste 500 de directori executivi şi non-executivi din 48 de companii deţinute de stat ar fi trebuit să fie recrutaţi până la finalul lunii septembrie de către head-hunteri, aceasta fiind cea de-a doua încercare a Ministerului Eco­nomiei de a aduce management profesionist la companiile de stat, cu scopul de a le eficientiza. Însă ministerul a scos de pe site documentaţia pentru firmele de executive search care urmau să participe la licitaţie chiar la câteva zile după ce a pus-o, pe 12 iulie.

"A fost necesară o rectificare bugetară pentru a face modificările în caietul de sarcini şi am redus numărul de companii pentru care se vor recruta manageri. Însă cifra lor de afaceri cumulată este de 80 -90% din valoarea cifrei de afaceri a tuturor companiilor aflate în subordinea Ministerului Economiei", a adăugat Vulpescu.

Primii paşi concreţi în cadrul proiectului "CEO la stat" au fost făcuţi în septembrie anul trecut, când, după câteva luni de la solicitarea FMI şi a preşedintelui Traian Băsescu, s-a lansat o licitaţie pentru alegerea consultantului care să ajute Ministerul Economiei în managementul acestui proiect. O lună mai târziu, a fost desemnat câştigător un consorţiu format din firma de executive search Pedersen&Partners, consultanţii de la Roland Berger şi avocaţii de la Nestor (NNDKP), responsabil cu elaborarea caietelor de sarcini pentru firmele de executive search care ar fi urmat să recruteze CEO pentru Hidroelectrica, Electrica Furnizare, Romarm şi Oltchim. După ce au făcut caietele de sarcini pentru o licitaţie în urma căreia s-a desemnat o firmă internaţională - Egon Zehnder - pentru recrutarea de CEO pentru Hidroelectrica şi Romarm, consorţiul a încasat 100.000 de euro de la minister. Însă tot ministerul a decis la începutul acestui an să renunţe la contractul cu Pedersen&Partners şi să continue singur proiectul.

În paralel, tot la începutul anului a intrat în vigoare o ordonanţă de urgenţă (OUG 109) care presupune ca toate companiile de stat şi regiile autonome să îşi aleagă membri în consiliile de administraţie şi directorii generali în funcţie de criterii de competenţă.

Şi Ministerul Transporturilor are în lucru un proiect de introducere a managementului privat la companii precum Tarom, Metrorex sau CNADNR, iar până în prezent a semnat contractul cu consultanţii de la PwC, head-hunterul George Butunoiu şi avocaţii de la David&Baiaş.

Deşi la finele săptămânii trecute consultanţii ar fi trebuit să trimită ministerului listele scurte cu managerii propuşi pentru conducerea acestor companii, nu se ştie în ce stadiu a ajuns proiectul. Reprezentanţii PwC susţin că de comunicarea activităţilor din cadrul proiectului se ocupă ministerul, iar reprezentanţii Ministerului Transporturilor nu au răspuns până în prezent solicitării ZF privind stadiul actual al proiectului.