Combustibilul pentru încălzire s-ar putea scumpi şi mai mult la iarnă

Autor: Ioana Nita 05.09.2012

Preţul motorinei utilizate pentru încălzirea locuinţelor ar putea creşte şi mai mult în Europa dacă iarna aceasta va fi mai rece decât sezonul trecut, când tem­peraturile au fost neobişnuit de ridicate, potrivit analiştilor şi traderilor de combustibili, citaţi de The Wall Street Journal.

Preţul motorinei se majorează urmând avansul preţului ţiţeiului şi de aceea chiar şi o iarnă obişnuită ar putea duce la scumpirea combustibililor deoarece stocurile nu au crescut suficient, iar sectorul de rafinare din Europa şi-a redus capacitatea.

"Chiar dacă va fi o iarnă normală, cererea de combustibili pentru încălzire va fi mai mare decât cea de anul trecut", a afirmat Roy Jordan, consultant la firma Facts Global Energy.

Cantitatea de motorină stocată în depozitele din porturile olandeze Amster­dam şi Rotterdam şi din portul belgian Antwerp, importante centre de intrare a mărfurilor în Europa, este aproximativ la acelaşi nivel ca anul trecut, a menţionat Pieter Kulsen, analist la firma de con­sultanţă olandeză PJK International BV.

Şi stocurile de combustibili pentru încălzire din Germania, principala piaţă de profil din Europa, sunt aproximativ la acelaşi nivel ca în 2011.

Piaţa motorinei din Europa se află într-o situaţie mai dificilă decât anul trecut, deoarece închiderea unor rafinării şi reducerea producţiei au limitat capacitatea sectorului de a majora brusc livrările dacă este necesar.

"Doar anul acesta capacitatea de rafinare a fost redusă cu aproximativ 500.000 de barili pe zi", a spus Toril Bosoni, analist al pieţei petroliere la Agenţia Internaţională a Energiei.

Temerile cu privire la evoluţiile economice au dus la reducerea preţurilor ţiţe­iului destinat pieţei americane cu 30% la mijlocul lunii iunie în raport cu maximul ultimilor ani atins în luna martie. Preţul motorinei de calitate ridicată a scăzut în perioada martie-iunie de la 1.050 dolari pe tonă la mai puţin de 840 dolari pe tonă. De la mijlocul lunii iunie, preţul petrolului Brent, de referinţă pentru piaţa londoneză, s-a majorat cu 30%.

În plus, reducerea capacităţii de rafinare din Europa a dus la creşterea dependenţei regiunii faţă de importurile de combustibili din Rusia.