Cartea care dezvăluie informaţii pe care Pentagonul n-ar vrea ca lumea să le afle

Autor: Octavian Calei 05.09.2012
Un fost soldat din trupele speciale americane SEAL a publicat marţi o carte despre misiunea de capturare a lui Osama bin Laden, la care a luat parte în Pakistan. Cartea dezvăluie informaţii secrete şi îl poate face pe autor pasibil de pedeapsă în faţa legii, conform Pentagonului, scrie Thomson Reuters.
 
Cartea „No Easy Day” a fost scrisă de către Matt Bissonnette, membru al echipei care l-a ucis pe Osama bin Laden. Volumul descrie operaţiunea echipei SEAL Team Six care desfăşurat asaltul asupra complexului în care existau informaţii că se găseşte liderul Al Qaeda. Pe parcursul operaţiunii, bin Laden a fost împuşcat mortal. Operaţiunea a pus, astfel, capăt căutărilor intense începute după atacurile teroriste asupra SUA de la 11 septembrie 2001.
 
Un purtător de cuvânt al Pentagonului, George Little, a spus că volumul trebuia supus verificării guvernului american înainte de publicare, pentru că abordează informaţii sensibile. S-au luat în considerare măsuri legale împotriva autorului, a declarat Little, dar nu a dezvăluit dacă se vor face demersuri în continuare.
 
Lansarea cărţii are loc în plină campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale în SUA şi prezintă un nou punct de vedere al succesului pe care l-a avut administraţia Obama în localizarea şi captura celui mai căutat terorist din lume.
 
Kevin Maurer, un jurnalist cu experienţă care a lucrat împreună cu fostul soldat SEAL la carte în calitate de co-autor, insistă că Bissonnette a fost atent în legătură cu informaţiile selectate pentru a fi incluse în carte.
 
“Personal, cred că Mark Owen (pseudonimul sub care autorul a semnat cartea – n.r.) este un erou şi a scris o carte care îi celebrează pe colegii săi, iar oamenii vor fi de acord cu mine după ce o vor citi”, a adăugat Maurer.
 
Avocatul lui Bissonnette a ridicat întrebarea dacă autorul era obligat legal să prezinte cartea autorităţilor înainte de publicare, precum susţine Pentagonul. În ciuda îngrijorărilor manifestate faţă de conţinutul cărţii, Pentagonul nu se opune vânzării volumelor „No Easy Day”, a indicat purtătorul de cuvânt al armatei americane, Little.
 
O directivă a Departamentului Armatei din data de 22 august 2008 prevede obligaţia foştilor militari să prezinte pentru analiză informaţiile pe care vor să le facă publice.
 
Bill Harlow, un fost militar care a scris şi el o carte pe care a supus-o revizuirii autorităţilor, a spus că guvernul american se află într-o situaţie dificilă. Dacă înaintează proceduri legale împotriva autorului îşi va atrage disgraţia publicului, acuzând un om care a ajutat la eliminarea unei ameninţări naţionale. Însă a nu lua nicio decizie i-ar încuraja şi pe alţii să evite verificarea de către departamentul de securitate înainte de publicarea unor astfel de cărţi, a adăugat Harlow.
 
Cartea conţine fotografii color cu arme, bonete cu ochelari night-vision şi alte echipamente folosite de trupele SEAL.
 
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a spus că este prea devreme pentru a stabili daunele cauzate de informaţiile divulgate în carte, având în vedere că nu a fost distribuită la scară largă şi că rămâne de văzut.
 
„No Easy Day” a fost marţi cea mai vândută carte de pe Amazon.com.
 
Un alt caz celebru de publicare a unor informaţii clasificate este cel al soldatului Bradley Manning, care iâa furnizat lui Julian Assange informaţii secrete, care ulterior au fost publicate de WikiLeaks. În timp ce în cazul lui Bisonette natura secretă a informaţiilor pe care le-a publicat este discutabilă, Manning este în prezent deţinut în închisoarea militară Guantanamo Bay. Dacă e găsit vinovat de "ajutorarea inamicului", Manning riscă să îşi petreacă restul vieţii în spatele gratiilor