Marius Ivan, fondatorul Düfa şi Henkel Bautechnik, a investit într-o piaţă pentru producătorii români

Autor: Cristina Roşca 04.09.2012

Omul de afaceri român Marius Ivan, 54 de ani, fondatorul businessului din industria lacurilor şi vopselelor Düfa şi al Henkel Bautechnik, a investit un milion de euro în construcţia unei pieţe agro-alimentare private în zona de nord a Capitalei, în cartierul Pipera. Piaţa urmează a fi deschisă la jumătatea lunii septembrie.

"Am decis să realizăm acest proiect pentru că în zonă nu există nicio piaţă, iar locuitorii din cartierul Pipera vor putea face cumpărăturile lângă casă, fără a mai fi nevoiţi să meargă în Floreasca sau în zona pieţei Domenii", spune Marius Ivan.

Omul de afaceri, care în prezent mai este implicat în businessuri din domeniul imobiliar, explică faptul că a decis să investească într-o piaţă privată deoarece în timpul călătoriilor sale în străinătate a găsit diferenţe între modelul de business de acolo şi cel din România în ceea ce priveşte pieţele.

"După modelul din străinătate, vrem să transformăm această piaţă într-o destinaţie atât pentru cei care vor să meargă la cumpărături de legume şi fructe, cât şi pentru cei care vor alte produse. De asemenea, piaţa va avea şi o zonă de relaxare, cu restaurante, baruri de vin sau de bere."

Potenţial dublu

Marius Ivan, prezent în business de circa două decenii, a pariat pe zona de nord a Capitalei atât datorită faptului că locuitorii zonei au venituri peste medie, cât şi datorită prezenţei unui număr mare de clădiri de birouri unde îşi au sediul companii precum Vodafone, OMV sau Renault. Potrivit informaţiilor oferite de companie în zonă lucrează 45.000 de oameni. "Există potenţial pe ambele zone."

Piaţa Pipera va avea iniţial 200 de tarabe, 36 de magazine, restaurante şi cafenele şi 60 de căsuţe de lemn care vor fi ocupate de producătorii tradiţionali. Printre chiriaşi se vor număra şi farmacii şi curaţătorii, potrivit investitorului care spune că până acum proiectul a costat circa un milion de euro, bani care au provenit atât din surse proprii, cât şi de la bancă.

"În România a devenit pe de-o parte o modă, pe de alta o necesitate ca micii fermieri să îşi dezvolte producţii mici, individuale de produse naturale. Pentru ei este necesar să construim zone de desfacere." Bucureştiul este de departe cea mai bună zonă de desfacere atât prin prisma numărului de locuitori, cât şi prin prisma veniturilor peste media naţională.

Marius Ivan spune că în România există o serie de zone de producţie tradiţionale, cum ar fi Dridu pentru roşii, Dăbuleni pentru pepeni sau Voineşti pentru mere. Pentru a-i atrage pe aceştia în piaţa Pipera compania a trimis scrisori asociaţiilor de producători, a realizat evenimente şi a contactat persoanele din bazele de date ale primăriilor.

"Am primit cereri de la multe persoane interesate, ba mai mult deja am semnat mai multe contracte de închiriere. Gradul de ocupare este în prezent de peste 50% şi sperăm ca în momentul deschiderii acesta să fie de 80-90%." În ceea ce priveşte magazinele şi căsuţele omul de afaceri merge pe un grad de 100% în momentul deschiderii pieţei, la jumătatea lunii septembrie. Tarabele, căsuţele sau magazinele se pot închiria cu ziua, cu luna sau pe un an. "Preţul unei tarabe pentru o zi este de 14 lei, însă acesta poate varia în funcţie de oferta de vânzare a fiecărui comerciant şi de tipul de contract încheiat. Preţul chiriei se stabileşte ca urmare a raportului cerere-ofer­tă (numă­rul de chiriaşi care vând acelaşi tip de produse versus nu­mă­rul de spaţii - n. red.) deoarece vrem să avem un mix de chiriaşi. Vrem şi persoane care să vândă delicatese, dar şi persoane să vândă ceaiuri, spre exemplu."

Piaţa va fi ocupată atât cu producă­tori tradiţionali, cât şi cu persoane care vând legume şi fructe aduse din import. "Piaţa trebuie alimentată pe toată perioada anului", explică Marius Ivan. El spune însă că a insistat ca producătorii locali să fie cei mai mulţi chiriaşi, pe tarabe urmând a fi specificată zona de unde provin produsele.

"Preţurile din piaţă urmează a fi stabilite de chiriaşi, care se vor putea înţelege între ei. Compania noastră nu se va implica în niciun fel în această problemă, noi urmând doar a închiria spaţiile."

În funcţie de evoluţia din primele luni de la deschidere Marius Ivan, care speră să îşi recupereze investiţia în trei ani dacă este optimist şi în patru dacă priveşte lucrurile pesimist, spune că piaţa s-ar putea extinde cu mai multe tarabe, căsuţe şi magazine în zonă.

Tot el adaugă că în Bucureşti există în prezent mai multe pieţe private, şi dă exemplul Obor şi Crângaşi. În ultimii ani pieţele din Capitală au simţit tot mai acerb concurenţa din partea jucătorilor din comerţul modern - hipermarketuri şi supermarketuri - care reunesc sub acelaşi acoperiş o gamă de zeci de mii de produse.

 

 

 

 

Cine este Marius Ivan?

Omul de afaceri craiovean Marius Ivan şi-a dezvoltat primul business la începutul anilor '90, când deţinea împreună cu alţi parteneri o afacere cu electrocasnice. Ulterior a fondat în anii '94-'95 afacerea Düfa alături de un alt investitor român, Liviu Stan, şi de grupul german Meffert. În 2005 acţionarii Düfa au vândut afacerea către fondul de investiţii Advent, iar Ivan a încasat aproximativ 7,2 milioane de euro din vânzarea participaţiei de 40%, potrivit unor informaţii ale ZF.

În 1999 omul de afaceri a devenit directorul general al companiei Henkel Bautechnik România, care ulterior a fuzionat cu Henkel România, în care deţinea 35% din acţiuni. La începutul lui 2006 Ivan a realizat şi exitul din acţionariatul Henkel Bautechnik România pentru circa 16 milioane de dolari (13 milioane de euro), potrivit informaţiilor ZF.

În perioada de boom a investit puternic în imobiliare cumpărând mai multe sute de hectare în Bucureşti, Cluj, Iaşi sau Braşov, teren pe care a plătit peste 100 de milioane de euro. În prezent încă mai este implicat în imobiliare, domeniu despre care spune că "singura veste bună aici este că în România există potenţial. Doar să ieşim din criză". El nu oferă însă mai multe detalii. Marius Ivan şi partenerii de afaceri deţin, potrivit ultimelor date deţinute de ZF, clădirea de birouri North Gate, închiriată parţial de către Renault Technologie Roumanie.