Ministerul Dezvoltării suplimentează cu 5,5 mil. lei bugetul alocat consolidării clădirilor publice cu risc seismic

Autor: Ioan Dornescu 04.09.2012

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) a suplimentat cu 5,5 milioane lei bugetul pentru una dintre componentele proiectului de diminuare a riscurilor în cazul producerii calamităţilor naturale şi pregătirea pentru situaţii de urgenţă, a anunţat, marţi, instituţia.

Din această sumă, 4,81 milioane lei vor fi utilizaţi pentru finalizarea lucrărilor la 11 obiective de investiţii în curs de desfăşurare, iar 690.000 lei pentru finalizarea activităţilor privind creşterea nivelului instituţional şi serviciilor de auditare a proiectului, aferente acestui an.

"Proiectul de diminuare a riscurilor în cazul producerii calamităţilor naturale şi pregătirea pentru situaţii de urgenţă" - Componenta B - Reducerea Riscului Seismic - vizează consolidarea antiseismică a clădirilor publice de importanţă vitală, precum şi ridicarea capacităţii instituţionale în domeniul reducerii riscului seismic.

Proiectul este finanţat dintr-un împrumut BIRD şi o co-finanţare a Guvernului. Beneficiarii proiectului sunt autorităţi publice centrale şi locale şi alte instituţii non-guvernamentale. Investiţiile complementare pentru asigurarea funcţionalităţii integrale a clădirilor sunt finanţate din surse asigurate de beneficiari.

Instituţia precizează că până la sfârşitul lunii august, din totalul de 44 obiective cuprinse în cadrul proiectului, la 33 de investiţii au fost finalizate lucrările de consolidare şi refuncţionalizare şi la 9 lucrările de consolidare sunt finalizate, iar cele de refuncţionalizare sunt în curs de desfăşurare şi vor fi încheiate până la 31 octombrie. Totodată, pentru 2 obiective lucrările de consolidare sunt în curs de finalizare, urmând ca cele de refuncţionalizare să se termine în cursul semestrului I al anului viitor.

Bugetul instituţiei a fost redus, în urma rectificării bugetare, cu 223 milioane lei, la 1,979 miliarde lei, dar reprezentanţii instituţiei au precizat că măsura nu va afecta finanţarea unor programe prioritare, precum locuinţele ANL, reabilitarea termică, programele CNI şi lucrările de apă-canal.