Final Distribution trimite ţiglă la export în Slovenia, Spania şi Franţa: În 2013 exportul este o prioritate pentru noi

Autor: Andreea Neferu 03.09.2012

Producătorul şi importatorul de sisteme pentru acoperiş Final Distribution a intrat la export, după ce la jumătatea acestui an a finalizat o investiţie de 0,5 milioane de euro într-o linie de producţie de ţiglă metalică în Băicoi, judeţul Prahova.

"În acest moment s-au semnat contracte de distribuţie pentru ţiglă metalică cu parteneri din Slovenia, Spania şi Franţa. De asemenea, au apărut noi oportunităţi pentru Marea Britanie şi Belarus, pe care sperăm să le concretizăm spre sfârşitul anului sau cel târziu la începutul anului viitor. În 2013 exportul reprezintă o prioritate pentru Final Distribution", spune Dan Mircescu, director general şi proprietar al companiei.

Final Distribution intră astfel pentru prima oară la export.

Deşi nu se aşteaptă ca anul acesta exporturile să aibă o pondere importantă în cifra de afaceri, Mircescu spune că speră ca anul viitor acestea să genereze circa 25-30% din business.

Firma a construit anul trecut şi o fabrică de jgheaburi şi burlane la Băicoi, în urma unei investiţii tot de 0,5 milioane de euro.

Plus de 30% la semestru

Final Distribution şi-a majorat cifra de afaceri cu circa 30% în primul semestru comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

"Creşterea aceasta a fost asigurată în primul rând de vânzările înregistrate pe segmentul de jgheaburi şi burlane. Brandul Novatik (brandul sub care se comercializează jgheaburile, burlanele şi ţigla metalică realizate la fabrica de la Băicoi - n. red.) a avut rezultate foarte bune încă de la lansarea lui în 2011", afirmă Mircescu.

Cea mai mare parte a vânzărilor din primul semestru a mers către zona de renovări, în contextul în care cel puţin în primele şase luni nu s-a resimţit o deblocare a construcţiilor noi.

"În primul semestru ponderea lucrărilor de renovare a fost majoritară, în primul rând pe fondul unei ierni prelungite şi cu precipitaţii abundente, însă din a doua jumătate a anului simţim deja o revigorare a numărului construcţiilor noi", spune Mircescu.

El a precizat că nu ştie încă dacă se poate vorbi despre o revenire "în adevăratul sens al cuvântului" a segmentului de construcţii noi, dar în ceea ce priveşte lucrările rezidenţiale, în special locuinţele individuale şi mai puţin ansamblurile rezidenţiale, se simte o "oarecare creştere".

"În continuare, ca şi anul trecut, mediul rural continuă să aibă o pondere importantă", explică Mircescu.

Compania, care a avut anul trecut afaceri de circa 18,6 milioane de lei (4,4 milioane de euro), estimează că îşi va majora businessul în 2012 cu peste 16%.

Compania are în prezent 50 de angajaţi, însă prognozează că ar putea să mai angajeze în perioada următoare.

Final Distribution are peste 100 de parteneri de distribuţie, unii dintre cei mai mari fiind reţelele de bricolaj Dedeman şi Baumax.

O piaţă de 20 milioane de euro

Turbulenţele de pe scena politică locală s-au răsfrânt şi asupra businessului Final Distribution, ca de altfel asupra multor altor companii.

"Ca toţi agenţii economici, şi noi am resimţit destul de puternic recentele dispute politice, în special din perspectiva cursului valutar, care a atins cote maxime în iulie, având în vedere că mare parte a materiilor noastre prime provin din ţările Uniunii Europene", afirmă Mircescu.

Piaţa sistemelor pluviale (jgheaburi şi burlane) se ridică din punct de valoric la circa 20 de milioane de euro, iar reprezentantul Final Distribution estimează că aceasta va înregistra o uşoară creştere în 2012 comparativ cu anul precedent.

Firma Final Distribution importă şi distribuie pe piaţa locală ţiglă metalică cu acoperire de piatră naturală Gerard, membrane de protecţie pentru acoperiş şi fundaţii Delta, dar şi ferestre pentru mansardă Keylite.

De asemenea, începând de anul trecut, compania produce şi sisteme pluviale sub brandul Novatik în cadrul fabricii din localitatea Băicoi, care are o capacitate anuală de producţie de 3,5 milioane metri liniari pentru burlane şi 1 milion de metri liniari pentru jgheaburi.

Din vara acestui an, Final Distribution realizează în localitatea prahoveană şi ţiglă metalică, capacitatea de producţie a fabricii ridicându-se la circa 1 milion de metri pătraţi anual.

Cei mai mari jucători de pe piaţa de ţiglă metalică sunt companii precum Ruukki, Lindab sau Megaprofil.