Finanţele acceptă randament de peste 6% la titlurile pe 8 luni

Autor: Razvan Voican 03.09.2012

Ministerul Finanţelor a vândut ieri certificate de trezorerie pe opt luni în sumă de 931 mil. lei, cu o treime peste nivelul programat, dar cu preţul unui randament de 6,11%, mai mare cu 0,2 puncte procentuale decât la licitaţia precedentă pe această maturitate.

Împrumutul vine după două licitaţii consecutive ratate în care Trezoreria statului invocase nivelul prea ridicat al dobânzilor cerute de bănci şi reprezintă cea mai mare sumă atrasă printr-o singură tranzacţie după luna mai.

De asemenea, marchează depă­şirea pragului de 6% de către randa­men­tele titlurilor pe termen scurt, după ce în primăvara trecută acestea coborâseră chiar spre 5% pe an. Finanţele nu s-au mai împrumutat la un asemenea cost pe termen scurt din ianuarie 2012.

Enache Jiru, secretar de stat în Ministerul Finanţelor responsabil cu managementul datoriei publice, a anunţat că luna aceasta Trezoreria statului va da anumite semnale de dobândă pe pia­ţă, programul emisiunilor pe septembrie indicând deja o adaptare la solicitările băncilor privind creşterea pon­derii instrumentelor pe termen scurt.

Succesul licitaţiei de ieri a fost sus­ţinut de decizia-surpriză a Băncii Na­ţionale care a eliminat plafonul la licitaţia repo şi a injectat pe piaţă aproape 13 miliarde de euro după ce anterior strânsese robinetul până la 4 miliarde de lei.

În prima parte a anului tendinţa de scădere constantă a randamentelor la titlurile de stat a fost încurajată de politica BNR de a alimenta piaţa cu cash fără limită, acoperind integral cererile băncilor.

Ministerul Finanţelor nu-şi permite acum creşteri prea mari ale dobânzilor la lei în condiţiile în care are de atins o ţintă de deficit foarte ambi­ţi­oasă şi de aceea se pregăteşte de un nou împrumut extern de circa 1 mld. euro prin care ar urma să beneficieze de scăderea dobânzilor la euro pe pia­ţa internaţională.