Idei geniale (III)/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica 31.08.2012
Editura Litera a iniţiat o colecţie destinată oamenilor cu o isteţime peste medie. Se cheamă IQ 230. Coeficientul mediu de inteligenţă se situează în jurul valorii de 100. Dincolo de 100 începe "ţara oamenilor deştepţi", care nu numai că ştiu mai multe, dar şi vor să afle mereu mai mult. Sunt oamenii care îşi pun mereu întrebări. Dar dacă dincolo de coeficientul 100 începe teritoriul oamenilor deştepţi, nu cumva 230 e o cifră prea mare? Autorul despre care vom vorbi mai jos crede că nu şi are un exemplu. Terence Tao e un australian de 36 de ani, care predă matematica la University of California. Conform Institutului Davidson din SUA el are un IQ de 230, cel mai mare înregistrat vreodată. În colecţia "IQ 230" au apărut mai multe volume, pe care le vom prezenta pe rând, în numere diferite ale "Ziarului de duminică".
Christopher Ryan, Cacilda Jetha - Sexul, o istorie timpurie. Traducere din limba engleză de Marius Chitoşcă. Monogamia sexuală este, într-adevăr, un lucru natural pentru specia noastră? Aşa ni s-a spus încă din vremea lui Darwin. Am fost învăţaţi de organizaţiile ştiinţifice, de instituţiile religioase şi culturale că bărbaţii şi femeile au evoluat în familii în care protecţia bărbatului era oferită la schimb contra fertilităţii şi fidelităţii femeii. Dar această poveste se prăbuşeşte. Tot mai puţine cupluri se căsătoresc, rata divorţurilor creşte mereu, în timp ce adulterul şi libidoul scăzut distrug chiar şi cele mai solide căsătorii.
Cum putem reconcilia povestea standard despre evoluţia sexuală umană cu realitatea? Demitizând aproape tot ce ştim despre sex, Christopher Ryan şi Cacilda Jethá oferă o explicaţie alternativă îndrăzneaţă. Argumentul lor esenţial este că oamenii au evoluat în grupuri egalitare care împărţeau hrana, îngrijirea copiilor şi, adesea, partenerii sexuali. Punând cap la cap dovezi din antropologie, anatomie şi psihosexualitate, autorii arată cât de departe de monogamie este, în realitate, natura umană.
Cu inteligenţă şi umor, Christopher şi Cacilda încearcă să afle de ce fidelitatea pe termen lung poate fi atât de dificilă, de ce pasiunea sexuală tinde să dispară pe măsură ce dragostea devine mai profundă şi de ce atât de mulţi bărbaţi de vârstă mijlocie riscă totul pentru nişte aventuri trecătoare cu femei mai tinere.
O carte genială şi provocatoare despre originile preistorice ale sexualităţii moderne.