Opt muzicieni-extratereştri debarcă la Bucureşti/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica 31.08.2012


Umor şi muzică în stil new yorkez

Voca People ajung în curând în România; distribuţia show-ului din New York va evolua la Sala ArCuB, într-un spectacol incendiar, cu şapte reprezentaţii consecutive, între 31 octombrie şi 4 noiembrie. Voca People (foto 1) creează o comedie muzicală de senzaţie. Ei combină într-un mod surprinzător interpretarea a capella cu stilul modern al beatbox-ului, cu ajutorul căruia imită sunetele unei întregi orchestre (tobe, trompete, chitare şi multe altele) fără să folosescă niciun instrument muzical. Ceea ce veţi asculta sunt doar voci, care realizează cele mai surprinzătoare combinaţii sonore. Concertul lor este o experienţă de neuitat, care împleteşte excelenţa muzicală cu umorul de cea mai bună calitate. Spectacolul are un concept unic. Undeva în Univers există o planetă albă şi strălucitoare, numită Voca, pe care singura modalitate de comunicare este muzica. După un mileniu de călătorii prin spaţiu, câţiva locuitori ai acestei planete, extratereştrii prietenoşi Voca People, ajung pe Terra. Nava lor spaţială aterizează pe Pământ pentru a-şi alimenta generatoarele vehiculului cosmic cu energia muzicală a celor mai cunoscute hituri de la noi. Voca People este format din 8 muzicieni - extratereştri: 3 cântăreţe, fiecare aparţinând câte unui registru muzical (soprană, mezzosoprană şi alto), 3 solişti masculini (tenor, bariton şi bass) plus 2 interpreţi de beatbox, care emit sunete nepământene, extraordinare. Ei explorează universul sonor al melodiilor interpretate de-a lungul timpului de ABBA, Queen, John Lennon, Madonna, Michael Jackson, Glenn Miller, George Michael, Spice Girls etc, precum şi al creaţiilor clasice ale marilor compozitori: Mozart, Brahms, Bach, Beethoven, Bizet, Händel, Rossini şi Carl Orff - în total peste 70 de piese muzicale.

Piese de referinţă în transmisie live la The Light Cinema

Teatrul Naţional din Londra demarează al patrulea sezon de Transmisii Live, începând cu septembrie 2012, transmiţând spectacole în direct de pe scena naţională în cinematografe şi locuri destinate artei din întreaga lume. De la primul sezon din 2009, peste 800.000 oameni au vizionat spectacolele de la National Theatre pe marile ecrane din întreaga lume. Producţiile din sezonul patru sunt: O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii (bazată pe cel mai vândut roman la nivel mondial de Mark Haddon, adaptare pentru teatru de Simon Stephen), Ultimul Haussman (de Stephen Beresford) şi Timon din Atena (de William Shakespeare, cu Simon Russell Beale în rolul principal). Mai multe piese pentru 2013 vor fi anunţate în curând. Tariful general pentru un spectacol de teatru NT Live la The Light Cinema Bucureşti (foto 2): 55 lei.

Arta şi dezvoltarea urbană

Cu ocazia deschiderii Sinopale 4 - Bienala de Artă de la Sinop (foto 3), Turcia - Asociaţia Culturală Europeană a organizat în perioada 24-26 august o conferinţă având ca temă ''Arta şi cultura - catalizator al dezvoltării urbane''. La această conferinţă vor participa specialişti internaţionali în domeniu, printre invitaţi aflându-se şi Eugen Pănescu, arhitect-urbanist care predă la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism din Cluj şi director al "Planwerk Cluj". Proiectul este rezultatul iniţiativei din 2011 cu acelaşi titlu, susţinută şi de ICR Istanbul şi care a avut ca rezultat decizia Ministerului Culturii şi Turismului din Turcia de a se implica în cofinanţarea unui proiect european de renovare a penitenciarului local pentru a fi integrat în circuitul cultural al oraşului Sinop. Anul trecut, ICR Istanbul a susţinut prezenţa a patru specialişti în urbanism şi management cultural, pe lângă Eugen Pănescu România fiind reprezentată în acest proiect european de către Ionu Liviu Cioana (artist cunoscut sub pseudonimul Mircea Nicolae, cu o contribuţie substanţială în arta urbană contemporană), Rarita Zbranca şi Istvan Szakacs (manageri culturali la AltArt Cluj). În săptămâna precedentă deschiderii evenimentului a avut loc o serie de conferinţe pe teme conexe managementului cultural în cadrul "Sinopale Academy".

Recital eveniment la Palatul Mogoşoaia

Mogoşoaia Clasic Fest (foto 4) propune melomanilor ultimul episod din cadrul integralei trio-urilor cu pian de Ludwig van Beethoven, proiect ambiţios al Ansamblului Musica Viva. Duminică 2 septembrie 2012, de la ora 17, violonistul Gabriel Dănilă, violoncelistul Florin Mitrea şi pianista Andreea Butnaru prezintă ultimele două opusuri beethoveniene incluse în seria de şase recitaluri găzduite de sala Scoarţelor din Palatul Mogoşoaia: Trio WoO 38 în Mi bemol major şi Trio Anh. 2, în Re major, după Simfonia a II-a. Aşadar puteţi fi martorii unei serate în care muzica de cea mai bună calitate va răsuna într-un palat încărcat de istorie şi frumuseţe. Organizatorii - Centrul Cultural Palatele Brâncoveneştişi Radio România Cultural - vă propun un recital de neuitat.

Anca Benera şi Arnold Estefan, în cărţi pentru Premiul Henkel 2012

Juriul internaţional format din experţi şi condus de Rainer Fuchs, curator-şef la Muzeul de Artă Modernă Fundaţia Ludwig din Viena (mumok), a anunţat numele celor cinci artişti finalişti ai competiţiei Henkel Art.Award.2012. Astfel, dintr-un total de 931 de aplicaţii primite din 23 de ţări, au fost selectaţi pentru marea finală numai cinci artişti/echipe de artişti: Marge Monko (Estonia), Miks Mitrevics (Letonia), Anca Benera/Arnold Estefan (foto 5 - România), Olga Jitlina (Rusia) şi Katarina Zdjelar (Serbia). Dintre cei cinci finalişti va fi ales marele câştigător care va fi anunţat în cadrul unei ceremonii de gală pe data de 30 octombrie 2012, la muzeul MUMOK, Viena.

Premiul are o valoare totală de 35.000 de euro, din care 7.000 de euro recompensa financiară, la care se adaugă expunerea lucrărilor artistului în ţara sa natală şi în cadrul unei expoziţii individuale la MUMOK, cel mai important muzeu de artă contemporană din Europa Centrală şi de Est.

"Lucrările de artă selectate de juraţii din etapa naţională s-au dovedit a fi o excelentă bază de tineri artişti ambiţioşi. Cu toate că există diferenţe, operele celor 5 finalişti transmit o mare sensibilitate în faţa transformărilor sociale şi culturale din ţările lor, după căderea comunismului. Pe de o parte, lucrările reprezintă o confruntare cu propria lor istorie şi cu tensiunile dintre fostele utopii şi realitatea actuală. Pe de altă parte, abordează condiţia comunicării contemporane şi utopiile din epoca actuală mass-media", declară Rainer Fuchs, curator-şef al MUMOK Viena şi Preşedinte al juriului Henkel Art. Award 2012.

Anca Benera şi Arnold Estefan completează lista artiştilor români care au confirmat valoarea artei contemporane româneşti în cadrul competiţiei Henkel Art Award, după Dan Perjovschi (finalist şi câştigător al primei ediţii - 2002) şi Cristina David (finalistă în 2011).

Ochiul care nu se vede pe sine

Artiştii contemporani îşi dau întâlnire la Ekaterinburg, în Rusia, între 13 septembrie şi 22 octombrie, în cadrul celei de-a doua ediţii a Festivalului de Artă Contemporană Ural. Artiştii participanţi, printre care se află şi Lia şi Dan Perjovschi (foto 6), vor expune în spaţii mai puţin convenţionale: o serie de fabrici industriale abandonate sau care încă operează. Tema centrală a bienalei analizează problema viziunii artistice în lumea actuală, care îşi pierde trecutul şi are în faţă un viitor incert. Expoziţia a primit titlul "The eye never sees itself / Ochiul nu se vede niciodată", sub inspiraţia poemului "Report to the Symposium", scris de Joseph Brodsky cu doar o zi înainte de căderea Zidului Berlinului. Programul Bienalei include, potrivit modernism.ro, o platformă intelectuală, câteva proiecte speciale, rezidenţe pentru artişti şi un program paralel care vizează expoziţii în diferite muzee, galerii, spaţii alternative, o serie de proiecte create independent de curatorii instituţiilor gazdă.

Primul târg românesc dedicat industriei cinematografice

În perioada 23 - 26 august 2012, la cinema Patria, s-a desfăşurat a doua ediţie a unicului târg românesc de film, Golden Carpathian (foto 7), organizat de Asociaţia pentru Integrare Culturală Europeană (AICE), Agenţia Idea Zone cu sprijinul Ministerului Culturii, Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC) şi RADEF România Film. În cadrul târgului românesc de film aflat la a doua ediţie a avut loc un concurs în care 17 proiecte cinematografice din 20 ţări au fost prezentate caselor de producţie participante. Proiectul cinematografic cu cele mai mari şanse de succes, desemnat în urma evaluării unui juriu format din reprezentanţi de marcă ai cinematografiei, va primi un premiu de 10.000 euro. Pe parcursul celor patru zile ale evenimentului au fost proiectate opt filme din Palestina, Croaţia, Tunisia, Ucraina şi SUA. Juriul celei de-a doua ediţii a Târgului de Film Golden Carpathian este format din reprezentanţi ai cinematografiei din Ungaria, regizorul Adam Cselleng - preşedintele juriului, din Albania - producătorul Altin Prifti şi din Azerbaidjan - producătorul Ayoube Daneshvar.

Câştigătorul concursului de proiecte cinematografice este Hel din Polonia. Trei menţiuni a câte 1.000 de euro au fost acordate proiectelor Second Hand Life din Olanda, Sinless City din Palestina şi The Quiet American Ron Holloway din Ungaria. Hel este proiectul fundaţiei Amondo Film din Polonia, în regia Katarzynei Priwiezeincew. Hel este o destinaţie turistică foarte populară în timpul sezonului de vară, care se transformă în locul perfect pentru un microunivers claustrofob şi izolat în perioada iernii. Peninsula urmează să fie izolată de restul lumii, dar trei tineri turişti sunt daţi dispăruţi. Ancheta va scoate la iveală secretele terifiante ale peninsulei Hel, ascunse cu grijă sub aparenţa unui loc liniştit.

Mărgelatu, omagiu BD

Revista COMICS nr. 11 (foto 8) aduce un omagiu în benzi desenate unui personaj din vremuri apuse dar nu uitate. Mărgelatu, interpretat pe marele ecran de Florin Piersic, prinde pentru prima dată viaţă sub formă de benzi desenate, într-un episod inspirat din filmul "Drumul Oaselor". Lansarea revistei, împreună cu o expoziţie din aceasta ediţie au avut loc pe 25 august la Galeria Saint Ink din centrul istoric (str. Doamnei nr.3). Tot sâmbătă s-a desfăşurat aici ici un atelier de benzi desenate şi un atelier de animaţie. Autorii care au contribuit la realizarea acestei ediţii sunt:

Andrei Puica, Alin Ivan, Cristina Pecherle, Cristinel Zaharie, Costel BD, Costin Pătru şi Virgil Şuşnea, Ionuţ Popescu, Maria Surducan, Mihai Ionescu, Neli Moruţ, Octav Ungureanu, Raludra şi Diana Sabău, Tiberiu Capsali, Valentin Sava, Xenia Pamfil, 2EFS Pentru prima dată Revista COMICS publică în paginile ei şi 2 autori străini, e vorba de fraţii Emilian şi Stanimir Valev din Bulgaria.

Germania, super guest-star la Anim'est

Festivalul Anim'est se apropie de cinematografele bucureştene odată cu toamna, şi aduce cu el, cum ne-a obişnuit, un pic de savoare de pe alte meleaguri: la ediţia a şaptea, ţara invitată este Germania. Regalul de animaţie germană începe cu două programe de scurt-metraje, o călătorie de neratat prin istoria animaţiei locale de la începutul secolului XX şi până în prezent. German Animated Film: Between Art, Politics and Propaganda e o colecţie de filme din 1917 până în 1990. De la filme de propagandă ca John Bull până la reclame care promovează protecţia împotriva moliilor (Gobol Mottenschutz), selecţia adună atât filme din perioada nazistă, cât şi din timpul divizării între Est şi Vest. Mai mult, împătimiţii animaţiei vor avea ocazia să vadă un film realizat în 1943 prin tehnica picturii direct pe film, Semicolon Ballet de Herbert Seggelke. Al doilea program, "Zeitgenossen" - Selected German Animated Films from 1990 until now, aduce în festival crema animaţiei germane din ultimele decenii, printre care şi Balance (r. Wolfgang & Christoph Lauenstein), o animaţie cu păpuşi care a primit Oscarul pentru scurt-metraj în 1990. Cu ocazia asta se întoarce în Bucureşti şi The External World (r. David O'Reilly), după ce a plecat de la Anim'est 2011 cu premiul pentru cel mai bun scurtmetraj. Programul dedicat animaţiei germane continuă cu doua lungmetraje. La Anim'est 2012 puteţi (re)vedea The Adventures of Prince Achmed ( foto 9), filmul-cult semnat de Lotte Reiniger în 1926 şi cel mai vechi lungmetraj de animaţie care s-a păstrat până în prezent. Bazat pe 1001 de nopţi, filmul îşi păstrează şi astăzi magia în ciuda simplităţii tehnice. Al doilea titlu este The Conference of Animals (r. Curt Linda, color, 95 min., 1969), o parabolă pacifistă deghizată în film de familie şi totodată primul lung-metraj de animaţie color din cinematografia germană.