Frăţilă şi-a întărit poziţia la SIF Transilvania şi vrea să schimbe jumătate din administratori

Autor: Adrian Cojocar 30.08.2012

Constantin Frăţilă, fost arbitru de fotbal, care a arbitrat şi în divizia A, şi unul dintre cei mai mari acţionari ai SIF Transil­va­nia cu peste 3,3% din acţiuni, se arată nemulţumit de inactivitatea con­ducerii societăţii în privinţa punerii în aplicare a unor măsuri de reducere a costu­rilor şi crede că jumătate din administratorii societăţii ar trebui înlocuiţi.

Frăţilă caută în prezent susţinere din partea altor acţionari ai SIF Transilvania pentru a strânge 5% din voturi şi a introduce pe ordinea de zi a AGA propunerea de ale­gere a administratorilor prin vot cumulativ, precum şi a altor măsuri.

Cu patru administratori dintr-un total de şapte câţi are SIF-ul, un grup de acţionari ar putea să controleze modul în care este administrată averea de 1,1 mld. lei (245 mil. euro) a SIF Transilvania.

Pentru a reuşi însă ce şi-a propus, Frăţilă ar avea nevoie de sprijinul unor acţionari care deţin circa 15% din capitalul SIF, având în vedere că la AGA de bilanţ din aprilie cvo­rumul a fost de 32%. Poziţia lui Mihai Fer­cală, cel mai longeviv preşedinte de SIF, care conduce SIF Transilvania din 1992, este greu de atacat, mai ales după ce SIF-ul a distri­buit în acest an dividende record de 187 mil. lei din profitul pe 2011, iar după primele şapte luni ale lui 2012 a raportat câştiguri de 145 mil. lei.

"Nu sunt adeptul unei schimbări bruşte a conducerii SIF Transilvania, cum s-a întâmplat la SIF Muntenia însă 3-4 ad­mi­nis­tra­tori pot fi înlocuiţi. Cvorum ar fi suficient. Solu­ţia pe care o văd este adop­tarea hotă­rârii privind alegerea membrilor viitorului con­siliu de administraţie prin metoda vo­tului cumulativ astfel încât să nu se întâmple ca la celelalte SIF-uri şi acţio­narii să fie concertaţi pe motiv că solicită îm­preună aplicarea acestei metode de alegere a consi­liului de administraţie", spune Constantin Frăţilă, care controlează îm­preună cu apro­piaţi circa 3,35% din capitalul SIF Transil­vania, pachet evaluat pe bursă la 4,7 mil. euro.

Reuşita din urmă cu o lună a acţio­narilor "revoluţionari" de la SIF Mun­tenia, coagulaţi în jurul influentului om de afaceri Gheorghe Iaciu, de a-şi numi propriii oameni în Consiliul Reprezentanţilor, dă curaj şi altor acţionari ai SIF să-şi impună reprezen­tanţi în conducere prin care să-şi exprime punctul de vedere după un deceniu în care şefii de SIF "au făcut legea" în cadrul averii de 1,4 miliarde de euro a celor cinci SIF-uri.

Frăţilă mai solicită şi desfiinţarea repre­zen­tanţelor din teritoriu ale SIF Transil­va­nia. El spune că acestea aduc pierderi societăţii şi deşi în ultimii ani au existat pro­puneri din partea conducerii de închidere, până în prezent nu s-a luat nicio măsură în acest sens. "Adoptarea hotărârii privind închiderea activităţii reprezenţantelor teri­to­riale ale SIF Transilvania din Bucureşti, Buzău, Constanţa, Târgu-Mureş, Sibiu, Focşani este motivată de lipsa obiectului efectiv de activitate al acestora în teritoriu şi a cheltuielilor mari şi nejustificate efectuate cu întreţinerea şi funcţionarea reprezen­tan­ţelor, atât cu personalul, cât şi cu între­ţinerea şi funcţionarea sediilor. Necesitatea şi oportunitatea adoptării acestei hotărâri re­zultă din faptul că efectele imediate ale adoptării constau în reducerea cheltuielilor totale ale societăţii, majorarea profitului şi pe cale de consecinţă a dividendelor", spune Constantin Frăţilă.

SIF Oltenia a luat o măsură similară încă din 2010 - 2011 pentru a-şi diminua costurile, iar SIF Moldova a anunţat în vară că inten­ţionează de asemenea să închidă repre­zen­tan­ţele locale şi în acest fel să accelereze pro­gra­mul de restructurare de personal prin care şi-a propus diminuarea numărului de an­gajaţi cu 40% până la sfârşitul anului, pentru a reduce costurile salariale cu circa 32%. Anul viitor conducerea vrea să mai taie 20% din personal în vederea reducerii costurilor de administrare.

"Sunt nemulţumit de cum merg lu­cru­rile. În adunările generale şi din 2010 şi 2011 au fost propuse măsuri de închidere a repre­zentanţelor locale care au re­cunoscut şi ei că nu au sub nicio formă obiectul muncii, dar cu toate acestea nu au făcut nimic în această privinţă. În final aceste re­pre­zentanţe nu fac nimic decât să strângă voturi prin corespondenţă în fa­voarea ad­ministratorilor. Dacă la SIF Muntenia s-au găsit atâtea nereguli nu sunt şi la celelalte SIF-uri?", se întreabă Constantin Frăţilă.

Dividendele neridicate să se împartă acţionarilor

Frăţilă vrea să mai introducă pe ordinea de zi a AGA de la SIF Transilvania o propunere privind efectuarea unei expertize extrajudiciare cu privire la dividendele repartizate şi neachitate în ultimii 10 ani.

Măsura vine în contextul în care SIF Muntenia a acordat anul acesta acţionarilor un dividend special în valoare de 98,5 mil. lei (22 mil. euro) din sumele rămase la dispo­ziţia SIF ca urmare a neridicării divi­den­delor cuvenite până în 2008 de către o parte dintre acţionari în termenul legal de trei ani.

"Conducerea SIF Transilvania se fereşte să declare câte dividende rămân neîncasate, dar în principiu cam 30% din dividende se prescriu după trei ani şi rămân în societate", mai spune fostul arbitru de fotbal. Pornind de la această estimare, ar rezulta că din dividendele totale distribuite de SIF Transilvania în perioada 2000-2007, circa 52 mil. lei ar fi rămas neridicate, la dispoziţia societăţii.

La AGA din aprilie, Frăţilă a atacat poziţia lui Fercală

Constantin Frăţilă mai povesteşte că în AGA din aprilie a încercat să supună la vot secretariatul de şedinţă motiv pentru care a fost ameninţat că va fi scos din sală cu jandarmii dacă nu renunţă la propunere.

În cadrul aceleiaşi şedinţe omul de afaceri a mai solicitat aprobarea începerii acţiunii în răspundere împotriva preşedintelui consiliului de administraţie Mihai Fercală şi a lui Dan Simionescu, directorul de investiţii al SIF3, însă Fercală, în calitatea lui de preşedinte al şedintei AGA a refuzat introducerea acestui punct pe ordinea de zi. El a înaintat plângere la CNVM în acest sens însă arbitrul pieţei nu a luat nicio măsură, mai spune Frăţilă.

Conflictul a pornit de la Comcm Constanţa

Între conducerea SIF Transilvania şi Constantin Frăţilă există de mai mult timp un conflict la societăţile la care sunt împreună acţionari, respectiv firmele Comcm Constanţa (CMCM) şi Scut Constanţa (SCUT), care s-a acutizat şi în momentul de faţă între cele două părţi există mai multe procese pe rol prin care aceştia îşi dispută controlul societăţilor. Anul trecut reprezentanţii SIF Transilvania au cerut de asemenea tragerea la răspunde a lui Frăţilă în calitatea sa de administrator al Comcm.

Consiliul Reprezentanţilor Acţionarilor SIF Muntenia, ales la începutul lunii iulie, a cerut zilele trecute convocarea AGA în vederea declanşării acţiunii în răspundere contra administratorului pentru daune cauzate societăţii după ce a cerut în prealabil şi rezilierea contractului de administrare încheiat cu SAI Muntenia Invest.