Prima pagina

Zentiva va scoate la vanzare 35 de hectare de teren detinute de Sicomed

03.10.2005, 19:50 21

Compania farmaceutica Zentiva din Cehia intentioneaza sa vanda terenurile neutilizate in activitatea de productie a companiei Sicomed Bucuresti, al carui pachet majoritar de actiuni urmeaza sa-l preia dupa finalizarea auditului.

"In momentul de fata putem sa spunem ca este normal ca Zentiva sa vanda aceste terenuri, intrucat activitatea noastra de baza este productia de medicamente generice", a declarat pentru Ziarul Financiar Alexander Marcek, corporate finance director al companiei cehe.

El nu a dorit sa precizeze suma vizata pentru vanzarea activelor companiei romanesti de medicamente.

Terenul detinut de Sicomed si neutilizat in procesul de productie al companiei are o suprafata de aproximativ 35 de hectare. Pretul terenurilor din zona, in estul Capitalei, este de aproximativ 60 de euro/mp, ceea ce ar face ca Zentiva sa incaseze aproximativ 21 mil. euro din aceasta tranzactie.

Printr-o eventuala vanzare a terenurilor neutilizate pentru procesele de productie ale Sicomed, Zentiva ar putea recupera intr-un timp relativ scurt aproximativ un sfert din suma de 102 milioane de dolari (83 mil.euro) care urmeaza sa fie platita catre Venoma Holdings pentru preluarea a 51% din companie.

Venoma Holdings este detinuta de companiile de investitii Global Finance si GED Development, care au investit pana in prezent pe piata romaneasca in companii de IT, industria hoteliera, servicii de securitate sau piata imobiliara.

"Incepand cu perioada imediat urmatoare privatizarii am demarat un proces complex de fluidizare a productiei si de concentare pe activitatile de baza ale companiei. Eficienta crescuta obtinuta in urma acestor initiative este dovedita si de faptul ca, in mometul de fata, Sicomed isi desfasoara activitatea pe aproximativ 6 hectare de teren din cele 40 pe care le are la dispozitie", a declarat Klaas Postema, director general al Sicomed.

Fostii actionari ai Sicomed au analizat la randul lor posibilitatea de a valorifica terenurile aflate in portofoliul producatorului de medicamente. La sfarsitul anului trecut, actionarii companiei au infiintat societatea Pallady Business Park, in care Sicomed era unic asociat, ce avea ca obiect de activitate promovarea si dezvoltarea proiectelor imobiliare.

Zona de est a Capitalei a fost ocolita pana in prezent de investitorii imobiliari, in ciuda proximitatii de autostrada Bucuresti-Constanta. Unul din motivele reticentei dezvoltatorilor de a investi in zona este caracterul puternic industrial al terenurilor, fapt ce ar putea genera costuri suplimentare pentru ecologizare si reintroducerea in circuitul comercial.

Dupa preluarea pachetului majoritar, Zentiva va face o oferta publica pentru achizitia de pe Bursa a restului de actiuni Sicomed.

Cehii sunt dispusi sa plateasca 200 de milioane de dolari pentru suta la suta din Sicomed. aleexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO