Prima pagina

Vosganian: Investitiile au sustinut cresterea economica, desi unele companii repatriaza profiturile

19.06.2008, 14:01 21

Investitiile straine au avut un impact pozitiv important in economia romaneasca, chiar daca unele companii isi repatriaza profiturile in tarile de origine, a declarat ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, in cadrul seminarului "Cei mai mari jucatori din economie. Cresterea economica si investitorii straini - dependenta sau castig reciproc?", organizat de Ziarul Financiar.

"Daca facem o balanta intre efectul negativ si cel pozitiv al investitiilor straine, vom vedea ca de departe investitiile au fost un factor de crestere a economiei romanesti, comparand cu profiturile pe care companiile le repatriaza", a spus Vosganian.

Conform acestuia, 3,2 miliarde euro au fost investite in luna aprilie de straini in proiecte greenfield si nu in achizitii.

El considera ca principalul impact negativ al investitiilor straine este reprezentat de repatrierea profiturilor companiilor in tarile de origine.

"Problema ar fi ca o parte din profituri sunt escamotate, adica transformate in cheltuieli, astfel incat sa se ocoleasca plata impozitelor pe profit in Romania. Impozitul pe profit, in structura tuturor impozitelor platite de o companie, reprezinta 6-7%, astfel peste 90% din impozitele pe care o companie le produce in Romania raman pe piata locala", a mai spus Vosganian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO