Prima pagina

Vom scapa de vize, cel mai probabil, abia pe 22 ianuarie

10.12.2001, 00:00 53



Din ianuarie 2002, romanii vor mai avea de asteptat cateva saptamani pentru a putea calatori liber in Europa.

Ca urmare a regulilor procedurale ale UE, decizia politica luata de ministrii de interne si justitiei din statele Uniunii privind ridicarea obligativitatii vizelor pentru cetatenii romani nu se va aplica incepand cu data de 1 ianuarie 2002, ci, cel mai probabil, in jurul datei de 22 ianuarie.

Decizia politica privind eliminarea obligativitatii vizelor pentru Romania va fi simtita efectiv de turistii romani, cel mai probabil incepand cu data de 22 ianuarie.

Presedintele Comisiei de politica externa din Camera Deputatilor Radu Podgoreanu a explicat ieri, pentru Ziarul Financiar, care sunt urmatorii pasi pana la intrarea in vigoare a deciziei reprezentantilor UE.

Potrivit deputatului PSD, va mai exista un moment de decizie peste cateva zile, pe 14 decembrie, cand decizia ministrilor de interne si ai justitiei din statele UE va fi validata de Consiliu.

Ulterior, aceasta decizie va trebui publicata in Monitorul Oficial al Uniunii Europene.

Ministrii de interne si justitiei ai statelor UE au decis la sfarsitul saptamanii, intr-o intalnire de numai un sfert de ora, ridicarea obligativitatii vizelor pentru Romania incepand cu 1 ianuarie 2002.

Hotararea de eliminare a vizelor a fost luata fara surprize, desi in ajunul intalnirii, Austria avea inca rezerve si propunea instalarea unui sistem de monitorizare pentru a supraveghea evolutia numarului de imigranti ilegali din Romania.

Presedintia Belgiana a Uniunii Europene a insistat insa ca Romania a fost monitorizata indeajuns.

Din ianuarie anul viitor, romanii vor putea calatori liberi prin Europa, cu conditia sa ateste ca au bani pentru a se intretine in timpul calatoriei, au asigurare medicala si bilet dus-intors, sau carte verde.

Decizia oficialilor UE a venit dupa un an de monitorizare atenta a situatiei din Romania: pe 1 decembrie anul trecut, ministrii UE au hotarat sa treaca Romania si Bulgaria pe lista pozitiva a statelor care nu au nevoie de vize pentru a patrunde pe teritoriul Schengen.

Insa Romania era doar formal pe aceasta lista, deoarece un asterisc mentiona ca romanii vor avea nevoie in continuare de vize, pana cand ministrii vor decide sa le elimine.

Ministrii UE au hotarat sa mentina vizele pentru romani pana cand autoritatile romane au dovedit ca indeplinesc conditiile referitoare la securizarea frontierelor, a documentelor de calatorie, si mai ales pana cand autoritatile au luat masuri pentru a evita ca eliminarea vizelor sa duca la cresterea imigratiei ilegale din Romania inspre Uniunea Europeana.

Decizia adoptata la sfarsitul saptamanii, la Bruxelles, a fost apreciata la unison de oficialitatile de la Bucuresti.

Premierul Adrian Nastase a afirmat ca decizia se inscrie in calendarul unor momente de referinta ce marcheaza recunoasterea eforturilor depuse de Romania pe parcursul utlimilor 12 ani pentru consolidarea democratiei.

Potrivit lui Nastase decizia UE, adoptata intr-un moment in care Guvernul se pregateste sa-si prezinte activitatea din acest an in fata Parlamentului, reprezinta un vot de incredere al UE fata de eforturile Executivului.

Eliminarea obligativitatii vizelor pentru romani este un pas inainte care va ajuta Romania in integrarea europeana, a declarat ministrul de Interne Ioan Rus.

"Decizia este rezultatul activitatii intregului guvern al Romaniei si al bunei colaborari intre ministerele de Interne, Justitiei, Integrarii Europene, precum si al deschiderii internationale pe care Romania a aratat-o de la inceputul acestui an. Avem in continuare obligatii si trebuie sa avem grija de respectarea conditiilor pe care ne-am obligat sa le indeplinim privind combaterea migratiei ilegale, securizarea frontierei, politica de vize si documentele de calatorie" a mai spus Ioan Rus.

Decizia Consiliului JAI este "un gest de reparatie morala si politica", a declarat ministrul roman de Externe, Mircea Geoana.

"Este primul rezultat tangibil pentru cetatenii romani in privinta relatiei cu Uniunea Europeana", a precizat ministrul de Externe. Presedintele Ion Iliescu a salutat decizia ministrilor de Interne si de Justitie din tarile UE de a ridica, incepand cu 1 ianuarie 2002, obligativitatea vizelor pentru romanii care doresc sa calatoreasca in spatiul Schengen si a adresat un apel cetatenilor Romaniei sa dea dovada de maturitate in exercitarea acestui "drept legitim".

Totodata, PNL considera ca decizia ministrilor de Interne si ai Justitiei din tarile UE de a ridica obligativitatea vizelor pentru cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in spatiul Schengen este "menita sa ofere Romaniei locul care ii revine de drept in randul natiunilor europene".



Presedintele Comisiei parlamentare de politica externa a apreciat ca parcurgerea procedurilor ar putea avea loc in 20 de zile. "Asteptam intrarea in vigoare a acestei decizii politice intre 1 ianuarie si cel tarziu 22 ianuarie anul viitor", a afirmat Podgoranu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO