Prima pagina

Vlad Soare: Sunt interese mari in jurul pensiilor private

07.06.2006, 00:00 27

Candidatii la Comisia de Supraveghere a Sistemului de pensii private mai au singur pas pana la numirea oficiala in functie, dupa ce au trecut ieri de filtrul deputatilor si senatorilor din comisiile de buget si cele de munca.

Cele cinci nominalizari- Mircea Oancea, actualul director general al comisiei de pensii, propus de PD, Ion Giurascu, propus de PSD, Stefan Prigoreanu, propus de PC, Doru Claudiu Frunzulica si Vlad Soare, propusi de Consiliul Economic si Social, vor fi supuse saptamana viitoare aprobarii plenului Parlamentului.

Nominalizarea lui Vlad Soare, fost presedinte al Bancorex si apropiat al omului de afaceri Sorin Ovidiu Vantu, a fost contestata in timpul unor dezbateri anterioare in comisie, insa la votul de ieri doar opt parlamentari din 50 s-au impotrivit candidaturii sale. "Stiu ca in comisie exista un deranj in legatura cu persoana mea, dar nu fac din asta o problema", a declarat ieri Vlad Soare dupa votul parlamentarilor.

Soare a fost viceguvernator al BNR intre 1991 si 1998 si a condus Bancorex intre 1998 si 1999, fiind ultimul presedinte al bancii inainte de intrarea ei in administrare speciala si absorbirea ei de catre BCR.Ulterior, Soare a fost angajat de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu la conducerea Grupului Financiar Gelsor, de unde a plecat dupa izbucnirea scandalului FNI. El a fost si consilier pe finante al fostului premier Adrian Nastase.

Despre Fondul Privat de Pensii, Soare a afirmat ieri ca "este o afacere de dimensiuni foarte mari, in care foarte multa lume are interese", dar a spus ca prietenia sa cu Sorin Ovidiu Vantu nu are legatura cu nominalizarea in conducerea Comisiei de Supraveghere. "Eu nu ascund faptul ca sunt amic cu Sorin Ovidiu Vantu, dar asta nu ma face omul lui. Nu ma jenez cu aceasta prietenie, nu imi este rusine cu aceasta prietenie", a spus Soare.

El a adaugat ca nominalizarea sa a fost facuta de cativa "prieteni din sindicate", dar sustine ca nu a mai vorbit de anul trecut cu Liviu Luca, seful sindicatelor din Petrom. Luca, unul dintre cei mai influenti lideri sindicali din Romania si unul dintre partenerii de afaceri ai lui Vantu, este cel care a sustinut candidatura lui Soare in fata confederatiilor membre CES.

Va avea insa incredere populatia in fondul de pensii private dupa ce un candidat controversat a fost validat in conducerea comisiei de supraveghere? "Mi-e greu sa spun daca populatia va avea incredere in Fond", a spus Mihai Tanasescu (PSD), fost ministru de finante, presedintele Comisiei de buget din Camera Deputatilor.

Reactiile in piata dupa validarea candidaturilor la comisia de supraveghere au fost moderate. "Este foarte important sa fie o echipa care sa functioneze si care sa inteleaga nevoile pietei, pentru ca reforma pensiilor este foarte importanta", spune Theodor Alexandrescu, director general la societatea de asigurari de viata AIG Life.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO